Predvode bivši SDA-ovci

Nova preslagivanja na političkoj sceni: Konaković, Šepić i Hadžikadić stvaraju treći bošnjački blok

Front28.02.19, 08:31h

Nova preslagivanja na političkoj sceni: Konaković, Šepić i Hadžikadić stvaraju treći bošnjački blok
Navodno je najveći zagovornik ujedinjenja ovih triju političkih subjekata gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je Nezavisnom bloku i donio najviše glasova na proteklim izborima

 

Previranja i preslagivanja na bošnjačkoj političkoj sceni ne prestaju. Nakon što je, unatoč brojnim unutarnjim turbulencijama, uspostavljen tzv. Bh. blok, koji čine SDP, DF i Naša stranka, zajedničko djelovanje dogovorile su i tri klasične narodnjačke bošnjačke stranke – SBB, A-SDA i PDA, a sada stižu najave o stvaranju i trećeg bloka bošnjačkih stranaka, koje također predvode bivši esdeaovci, piše Večernji list.

 

Kako bi ojačali svoj utjecaj na političkoj sceni, u Sarajevu u pregovore o zajedničkom djelovanju, pa možda i ujedinjenju, krenuli su nekadašnji visoki kadrovi SDA Elmedin Konaković i Senad Šepić, čije su stranke osigurale parlamentarni status na prošlogodišnjim izborima, piše Večernji list BiH. Osim povezivanja Naroda i pravde (NiP) i Nezavisnog bloka (NB), cilj im je uz sebe privući i Mirsada Hadžikadića, koji je u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH osvojio neočekivano veliki broj glasova. Mnogi ovog povratnika iz Amerike smatraju i najugodnijim iznenađenjem izbora 2018. godine pa ne čudi što je on veliko povjerenje birača pokušao kapitalizirati osnivanjem stranke Platforma za progres.

 

Navodno je najveći zagovornik ujedinjenja ovih triju političkih subjekata gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je Nezavisnom bloku i donio najviše glasova na proteklim izborima. Iako Konaković tvrdi da je “prekrupno” govoriti o ujedinjenju triju stranaka, jasno je kako se nakon intenzivnog rasipanja pred izbore bošnjačka politička scena okrupnjava i da su NiP i NB te Hadžikadićeva stranka dosad ostali jedini izvan te priče. Šepić i Konaković prošle godine potpisali su sporazum o zajedničkom predizbornom djelovanju, nastupu i podršci na općim izborima 2018., ali i zajedničkom djelovanju nakon izbora. Ovim sporazumom su se usuglasili da će imati dvije liste, ali će se međusobno podržavati, a stranka Narod i pravda pružila je podršku Šepiću kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH. No, to mu nije puno pomoglo u utrci za Predsjedništvo, ali su obje stranke osigurale ulazak u skupštine nekoliko županija. NB je dio vlasti u Unsko-sanskoj, a NiP u Sarajevskoj županiji. U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH NiP ima dva, a NB jednog zastupnika jer su se trojica preostalih priklonila SDA. NB ima i jednog zastupnika u državnom Parlamentu.

 

Sve to, uz povezivanje s Hadžikadićem, daje im dovoljno argumenata da se etabliraju kao novi, treći bošnjački blok koji može sudjelovati u pregovorima o formiranju vlasti, ali i pripremama za lokalne izbore 2020. godine. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još