Nove prijetnje

Dodik: RS će provesti referendum i odvojiti se od BiH ukoliko prođe odluka o promjeni imena

Front27.02.19, 09:31h

Dodik: RS će provesti referendum i odvojiti se od BiH ukoliko prođe odluka o promjeni imena
Govoreći o formiranju Savjeta ministara, Dodik kaže da su i Srbi i Hrvati izabrali svoje predstavnike. On ističe da je Republika Srpska odavno formirala vlast, da su Hrvati izabrali svoje predstavnike, ali da se bošnjačka strana ne konsoliduje

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTS da će Republika Srpska provesti referendum i odvojiti se od BiH ukoliko u Ustavnom sudu BiH bude prošla odluka o promjeni njenog imena. Dodik je rekao da bi u tom slučaju bilo reagovanja sa Zapada, ali i da postoje zemlje koje bi to podržale. Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik, koji je predsjednik SNSD-a, kaže da u tom slučaju ni sa kim ne ulazi u koaliciju, već da je tu riječ samo o korišćenju prava koja pripadaju Republici Srpskoj, prenosi RTRS.

 

Bakir Izetbegović je taj koji bi trebalo da prihvati izbor Srba i Hrvata u BiH, a njemu je otvoreno iznesen stav o inicijativi za promjenu imena Republike Srpske - ako se traži da se nešto doda u naziv to može biti samo Republika Srpska - Zapadna Srbija i to je nešto što bi ljudi u Srpskoj prihvatili.

 

- Dođe li inicijativa o promjeni imena Republike Srpske u Ustavni sud, Srpska će preduzeti mjere utvrđivanja njenog statusa i o tome postoji dogovor političkih stranaka iz Srpske. Mi ćemo provesti referendum i odvojiti se od BiH - poručio je Dodik.

 

Govoreći o formiranju Savjeta ministara, Dodik kaže da su i Srbi i Hrvati izabrali svoje predstavnike. On ističe da je Republika Srpska odavno formirala vlast, da su Hrvati izabrali svoje predstavnike, ali da se bošnjačka strana ne konsoliduje.

 

- Uopšte nisam bez razmišljanja da se to namjerno čini kako bi se sačuvala postojeća struktura na nivou Savjeta ministara. Međutim, oni moraju da znaju da u ovakvoj konstalaciji neće raditi Parlament, Dom naroda, ni Predsjedništvo i da rizikuju da blokiraju čitavu zemlju - naglašava Dodik.

 

Govoreći o Ustavu Republike Srpske, čija će 27. godišnjica biti svečano obilježena u četvrtak - 28. februara u Beogradu, Dodik kaže da bi Ustav trebalo da bude ojačan jer su u njega intervenisali visoki predstavnici koji je zapravo trebalo da sprovode Dejtonski sporazum, a ne da mijenjaju jedan međunarodni ugovor prilagođavajući ga nekim drugim koncepcijama. On kaže da su i kod Savjeta ministara intervenisali i da on danas ima devet ministara, a ne predviđena tri.

 

- To je bio pokušaj da se napravi vlada BiH, a Savjet ministara je pomoćni organ. Tako je Predsjedništvo BiH devastirano - naglašava Dodik.

 

Kada je riječ o NATO integracijama, predsjedavajući Predsjedništva ponavlja da u BiH o tome ne postoji saglasnost i da prilikom nedavne posjete Briselu niko to pitanje nije postavio kao uslov za članstvo u Evropskoj uniji. To čine druga dva člana Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, sa kojima, kaže, za sad nije bilo teških tema.

 

Kada je riječ o saradnji sa Srbijom, Dodik kaže da poštuje stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji razumije situaciju u BiH i koji ističe da poštuje integritet i cjelovitost BiH i sve što dogovore dva entiteta i tri naroda.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još