OGROMNE ŠTETE, STANOVNICI SE EVAKUIŠU

Jadran kritičan! Bura s orkanskim udarima 'poharala' obalu, a sad su se razbuktali i veliki požari

Hronika23.02.19, 14:30h

Jadran kritičan! Bura s orkanskim udarima 'poharala' obalu, a sad su se razbuktali i veliki požari
Na području PU splitsko-dalmatinske zaprimljene su dojave o osam požara na otvorenom prostoru, od čega MUP izdvaja tri požara koja su planula u večernjim satima i jedan jutros

 

Bura s olujnim i orkanskim udarima, ponegdje većim i od 150 km/h uzrokovali su teškoće u prometu, ali i potpomognuli širenju požara na otvorenim područjima koji su zabilježeni na području sedam hrvatskih županija; Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke.  

 

Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, u Splitu je oko 4 sata izmjeren najjači udar bure u povijesti mjerenja, čak 176 km/h, a orkanski udari bure su zabilježeni u podvelebitskom kanalu, te na makarskom i dubrovačkom području. Uz jaku buru, osjećaj hladnoće je -10 stupnjeva, javlja Hina. 

 

Prema izvješću MUP-a, na području Policijske uprave (PU) dubrovačko-neretvanske, požar na području Čilipa, Suvarevina u općini Konavle proširio na borovu šumu, a opožarena površina je procijenjena na oko 3,5 hektara. 

 

Na području PU splitsko-dalmatinske zaprimljene su dojave o osam požara na otvorenom prostoru, od čega MUP izdvaja tri požara koja su planula u večernjim satima i jedan jutros: na području Brda u Splitu planuo je požar u kojem je opožareno nisko raslinje i trava, a zahvatio je i oštetio parkirano osobno vozilo. Prilikom gašenja jedan vatrogasac je zadobio lakše tjelesne ozljede. 

 

U Makarskoj je izbio požar u Vukovarskoj ulici kod nadvožnjaka, a gorjelo je nisko raslinje i makija. Zbog širenja požara, uslijed jakog vjetra, policijski službenici evakuirali  su stanare obližnjih stambenih zgrada, a nakon 20 minuta kada se stanje smirilo građani su se vratili u svoje domove. Požar je ugašen nakon dva sata. 

 

Kod mjesta Podgora izbio je požar koji je zahvatio oko 12 hektara trave i niskog raslinja koji je je lokaliziran, a vatrogasci dežuraju na požarištu zbog bure. 

 

u Subotu u jutarnjim satima zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na području Gradca. Požar je i dalje aktivan, a površina nije procijenjena. 

 

Na području PU zadarske  u petak večer došlo je do požara raslinja jugoistočno od Nina prema Zatonu. Nošen olujnom burom požar se brzo proširio prema Zatonu te je prešao i cestu koja povezuje Nin i Zaton. 

 

Policijski službenici sudjelovali su u evakuaciji stanovnika iz 70-ak kuća na rubnom području Zatona. 

 

Požar je tijekom noći stavljen pod nadzor i oko 4 sata ujutro ugašen. Opožarena površina za sada još nije procijenjena, navodi MUP. 

 

Tijekom noći i jutra policija je zaprimila veći broj dojava građana o slomljenim stablima i granama  koji se nalaze na cestama, oštećenjima niskonaponskih električnih stupova koje je polomila bura, oštećenih automobila pod odlomljenim krošnjama, prevrnutim i slomljenim kiosicima, kontejnerima i sl., međutim važno je istaknuti kako nije bilo dojava o ozlijeđenim građanima. 

 

(Fena/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!