VIDEO/ Od žrtve do glavnog krivca

Bizarni holivudski skandal postao još bizarniji: Glumac iz popularne serije lažirao napad na sebe, prijeti mu zatvor

Showbizz22.02.19, 13:48h

Bizarni holivudski skandal postao još bizarniji: Glumac iz popularne serije lažirao napad na sebe, prijeti mu zatvor
Nekoliko sedmica kasnije policija je, pregledavajući snimke nadzornih kamera nedaleko od mjesta gdje je glumac napadnut, uapsila braću Osundairo i tu se glumčeva priča počela ozbiljno raspadati jer je jedan od braće bio privatni trener glumca

 

Sve je započelo kao još jedna tragična priča o podivljaloj netrpeljivosti u Trumpovoj Americi, a završilo kao jedan od bizarnijih holivudskih skandala u posljednjih desetak godina.

 

Glumac Jussie Smollett i zvijezda hit serije "Empire" platio je 3500 dolara dvojici muškaraca kako bi lažirao zločin motiviran mržnjom, a sve s ciljem da poveća honorar kojim nije bio zadovoljan. To je u četvrtak potvrdila i čikaška policija.

 

Afroamerički gay glumac predao se vlastima u četvrtak ujutro i sada mu prijeti tužba za lažiranje policijskog izvještaja zbog čega bi, proglase li ga krivim, mogao provesti tri godine u zatvoru.

 

 

Od žrtve napada do glavnog krivca

 

Kao što ste vjerovatno imali prilike pročitati, Smollett je 29. januara prijavio napad rekavši da su ga napala dvojica maskiranih muškaraca koji su vikali "ovo je MAGA zemlja" (MAGA ili Make America Great Again je predsjednički slogan Donalda Trumpa) i pritom izvikivali homofobne i rasističke uvrede, polili ga izbjeljivačem i zavezali mu omču oko vrata.

 

Napad je uslijedio samo tjedan dana nakon što je glumac primio prijeteće pismo prepuno rasističkih uvreda i bijelog praha. Istraga je pokazala da je pismo poslao sam, a bijeli prah je bio smrvljeni lijek za spavanje.   

 

"Cijeli ovaj cirkus Smollett je samostalno orkestrirao jer nije bio zadovoljan plaćom. Zbunjen sam i pitam se zašto bi bilo ko, a posebno Afroamerikanac, koristio simbol omče i lažirao optužbe", rekao je na konferenciji za tisak policijski nadzornik Eddie Johnson.

 

Rupe u priči

 

Objašnjenje se nameće samo jer glumac je samo iskoristio ozračje brojnih napada motiviranih rasnom mržnjom, a nakon što se njegova priča pojavila u medijima, mnogi su izrazili svoju podršku glumcu i najsnažnije osudili brutalan napad. "Ovo privlačenje medijske pažnje ostavilo je ožiljak koji Chicago nije zaslužio. Optužbe su dobile medijsku pažnju na nacionalnoj razini i to je trajalo sedmicama. Poznati, novinari, pa čak i neki predsjednički kandidati, iznosili su svoje mišljenje o događaju koji je koreografirao glumac", rekao je Johnson.

 

Doduše, policija je bila sumnjičava od samog početka jer u danima nakon tobožnjeg napada bilo je izuzetno teško pronaći dokaze koji bi na bilo koji način potvrdili Smollettovu priču iako je riječ o prometnom i kamerama kvalitetno pokrivenom području.

 

Smollett je negirao optužbe, a osvrnuo se i na policiju i skeptike rekavši da ova neopravdana sumnjičavost samo dodatno otežava već ionako tešku situaciju. Ipak, policija nije bila usamljena pa su se ubrzo pojavili i neimenovani izvori bliski glumcu koji su tvrdili da iza napada stoji upravo Smollett koji je bio nezadovoljan reakcijom na prijeteće pismo, zbog čega se i odlučio na sljedeći korak.

 

 

Promjena toka istrage

 

Ključnu ulogu imali su i desno orijentirani mediji koji su istog trena prihvatili priču o lažiranju napada kao jedinu moguću. Ipak, predsjednik Trump, koji je često na udaru kritika zbog nepravodobnog reagiranja na ovakve priče, od samog je početka rekao da je ovaj napad "strašan".  

 

Nekoliko sedmica kasnije policija je, pregledavajući snimke nadzornih kamera nedaleko od mjesta gdje je glumac napadnut, uapsila braću Osundairo i tu se glumčeva priča počela ozbiljno raspadati jer je jedan od braće bio privatni trener glumca.

 

Braća Olabinjo i Abimbola očito nisu imali namjeru na vlastitu štetu čuvati leđa Smollettu. Detektiv Edward Wodnicki rekao je da je policija provela preko 50 pretraga, ispitala isto toliko svjedoka, pročešljala društvene mreže i telefonske zapise ne bi li identificirala braću.

 

Nakon što su ih identificirali, pozvali su ih na obavijesni razgovor 13. februara, nakon njihovog povratka iz Nigerije gdje su pobjegli samo 24 sata nakon "napada".

 

Njihova advokatica Gloria Schmidt pristala je da se ispitivanje snimi, a njihovo priznanje promijenilo je tok istrage.

 

Opasne posljedice

 

Smollett ni u jednom trenutku nije odustajao do svoje verzije priče pa je u izjavi za medije napisao da je "ljut i povrijeđen" spoznajama da je osobno poznavao napadače te da njihove tvrdnje ne mogu biti dalje od istine.

 

"Kao nadzornik i crni muškarac koji živi u Chicagu, svjestan sam rasnih podjela, nejednakosti i povijesti. Jussie Smollett iskoristio je bol i bijes rasizma kako bi pogurao vlastitu karijeru", rekao je Johnson, izrazio žaljenje zbog medijske pažnje koju je slučaj dobio, ali i zabrinutost zbog posljedica lažiranja napada: "Volio bih da su žrtve svakodnevnog nasilja u Chicagu dobile ovoliko pažnje. Upravo su oni ti koji zaslužuju pozornost medija. Brine me i što ovo znači za mržnjom motivirane napade u budućnosti. Naravno, policija će i dalje s jednakom pažnjom istraživati svaki slučaj, ali zločini motivirani mržnjom mogli bi ubuduće biti suočeni s razinom skepse što do ovog trenutka nije bio slučaj."

 

Glumac je pušten na slobodu uz jamčevinu od 100 hiljada dolara, a vratio se i na snimanje serije. On tvrdi da je nevin i razočaran razvojem situacije.

 

"Gospodin Smollett je mladić besprijekornog karaktera i integriteta. Ostaje pri svojoj tvrdnji da je nevin te da se osjeća izdanim od sistema koji očito namjerava preskočiti suđenje i automatski donijeti presudu", stoji u saopćenju.

 

Pretjeranu podršku nije dobio ni od kompanije koja stoji iza serije "Empire", a u njihovom saopćenju stoji: "Procjenjujemo situaciju i razmatramo mogućnosti."

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!