Stražari osujetili plan

Šef Smaila Šikala pokušao pobjeći iz zatvora u Peruu

Hronika20.02.19, 20:26h

Šef Smaila Šikala pokušao pobjeći iz zatvora u Peruu
Zorana Jakšića uprava zatvora prevezla na pregled, ali stražarima nije uspio umaći

 

Srbijanac Zoran Mihailović Jakšić (57), vođa zloglasne grupe „Amerika“, prošle nedjelje pokušao je pobjeći iz maksimalno čuvanog zatvora u Peruu, gdje služi 20-godišnju zatvorsku kaznu, piše Avaz.

 

Njegovoj bandi „Amerika“ pripadao je i Smail Šikalo, koji je pritvoren na 18 mjeseci u istom zatvoru, jer je htio prebaciti tonu i po kokaina u Bosnu i Hercegovinu. Dok mu šef pokušava pobjeći, Šikalo u pritvoru čeka suđenje, a prijeti mu 25 godina zatvora.

 

Jakšić, krijumčar droge i ubica, pokušao je pobjeći kroz bolnicu glumeći bolesnika, ali su zatvorski čuvari osujetili njegov plan.

 

- Jakšić se žalio na zdravstvene tegobe, zbog čega je uprava zatvora bila prinuđena da ga preveze na pregled. Stražari su munjevito reagirali i njegov plan da im umakne je propao - objavili su peruanski mediji.

 

U tamošnjim medijima nije precizirano je li čovjek s hiljadu lica, kako zovu Jakšića, a za kojim tragaju Argentina, Grčka, Njemačka, Australija, BiH, pokušao pobjeći iz ordinacije ili tokom transporta „maricom“.

 

Prema pisanju peruanskih medija, Jakšić je prije dvije godine lično platio i organizirao da narkobos Jorge Medina Gavilan iz zatvora u Peru pobjegne uz pomoć dvojice policajaca u kamionu koji je iz zatvora iznosio smeće.

 

Medina je pristao da bude jedan od glavnih svjedoka u procesu protiv Jakšića. Medina je prije svjedočenja pobjegao, pa se vjeruje da je Jakšić finansirao ovaj bijeg. Jakšić je poslije prebačen u samicu. Onemogućeni su mu svi kontakti s drugim osobama. Povećan je broj stražara koji se brinu o njegovoj sigurnosti.

 

- Zato je sada bio svjestan da je nemoguće da išeta tek tako i najvjerovatnije je dio plana bio da zatraži ljekarski pregled, jer je u tome vidio jedinu šansu da se ne vrati iza rešetaka - naveli su mediji u Peruu.

 

Jakšić je uhapšen u julu 2016. u akciji američke DEA-e, kada je s lažnim dokumentima pokušao pobjeći u Ekvador. Tokom istrage utvrđeno je da je tokom skrivanja u Južnoj Americi koristio 46 identiteta.

 

Tokom boravka u zatvoru, kako je utvrdila tamošnja policija na osnovu prisluškivanih telefonskih razgovora, Jakšiću su u posjetu dolazile prostitutke. Navodno, kriminalac Oscar Rodriguez Gomez, poznat po nadimku Turbo, organizirao je i plaćao da mu žene dolaze, a imao je i stražara koji ih je propuštao, piše Avaz.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!