Prijevremeni izbori u devet bh. opština i gradova

Objavljeni preliminarni rezultati: Ovo su novi načelnici i gradonačelnici u BiH!

Front18.02.19, 08:05h

Objavljeni preliminarni rezultati: Ovo su novi načelnici i gradonačelnici u BiH!
Prema preliminarnim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH na prijevremenim izborima za gradonačelnika Doboja najviše glasova dobio je neovisni kandidat Boris Jerinić - 89,40 posto

 

Izborni dan na većini biračkih mjesta na Prijevremenim izborima u devet općina i gradova u BiH 2019. godine protekao je u skladu s Izbornim zakonom BiH, ali uz manji broj nepravilnosti i evidentirane proceduralne propuste u radu biračkih odbora, priopćeno je iz Koalicije ''Pod lupom''. 

 

Ipak, dodaje se, zabrinjava što se pojedine nepravilnosti kontinuirano ponavljaju na svakim izborima u BiH, a bilo kakva ozbiljna reakcija zakonodavca, istražnih organa ili izborne administracije na najvišoj razini izostaje. 

 

Najveći broj nepravilnosti odnosi se na obiteljsko glasanje (više osoba u kabini za glasanje) koje je zabilježeno na 69 biračkih mjesta, od čega na tri biračka mjesta više od 6 ovakvih slučajeva. Na 66 biračkih mjesta zabilježeno je do 5 slučajeva da su birači vraćeni s biračkog mjesta jer se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog popisa, a na jednom biračkom mjestu je vraćeno više od 25 birača. Na 36 biračkih mjesta zabilježeno je da je jedna osoba pružala pomoć većem broju birača da glasaju. 

 

Na pet biračkih mjesta u Doboju biračima je dozvoljavano da glasaju bez propisanih identifikacijskih dokumenata. Zabilježeno je i kršenje izborne šutnje promocijom kandidata na društvenim mrežama i objavljivanje fotografiranih glasačkih listića. 

 

Koalicija ''Pod lupom'' do 21 sat nije zaprimila dojave o incidentima na biračkim mjestima. Zaprimljena su 4 poziva građana od kojih se dio odnosi na slučajeve u kojima su birači pri dolasku na biračko mjesto uočili da se na izvodu iz Centralnog biračkog popisa već nalazi njihov potpis iako nisu prethodno glasali. Svi pozivi građana odnosili su se na potencijalne nepravilnosti u Gradu Doboju. 

 

Većina biračkih mjesta na kojima su bili prisutni promatrači Koalicije zatvorena su do 19:15 te u izoliranim slučajevima nakon 19:15. Zatvaranju biračkih mjesta prisustvovali su svi članovi biračkih odbora. Na 21 biračkom mjestu građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19 sati nije omogućeno glasanje, a što bi moralo biti.   

 

Glasanje na većini biračkih mjesta proteklo je uglavnom u skladu s Izbornim zakonom BiH i pravilima.

 

Dejan Prošić dobio najviše glasova za načelnika Bosanskog Petrovca  

 

Prema preliminarnim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH na prijevremenim izborima za načelnika Bosanskog Petrovca najviše glasova dobio je neovisni kandidat Dejan Prošić (29 posto). 

 

Nakon svih obrađenih biračkih mjesta slijede Senada Mehdin – SDA (23,83), neovisni kandidat Branko Despot (21,01), Rusmir Mujadžić – DF (11,12), Emina Mešić – SNSD (9,68) i Ermin Hajder SDP BiH (5,35).    


Boris Jerinić dobio uvjerljivo najviše glasova u Doboju 

 

Prema preliminarnim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH na prijevremenim izborima za gradonačelnika Doboja najviše glasova dobio je neovisni kandidat Boris Jerinić - 89,40 posto. 

 

Iza njega je kandidat SDS-a Nebojša Šajinović koji je osvojio 9,73 posto glasova. Svi ostali kandidati bili su ispod jedan posto. 

 

U Doboju su obrađena sva biračka mjesta.


Kandidat SDA Aldin Šljivo dobio najviše glasova u općini Kakanj

 

Prema preliminarnim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kandidat SDA Aldin Šljivo dobio je najviše glasova na prijevremenim izborima za načelnika općine Kakanj. 

 

On je nakon obrađenih 96,61 posto biračkih mjesta osvojio 60,78 posto glasova, a slijede ga Eldin Mijoč – SDP (35,02) i Hamza Begić – neovisni kandidat (2,22 posto).   

 

Na prijevremenim izborima za načelnika općine Kakanj glasovalo je 34.195 birača.

 

Milorad Gligić dobio najviše glasova u općini Bosansko Grahovo

 

Prema preliminarnim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, neovisni kandidat Milorad Gligić dobio je najviše glasova na prijevremenim izborima za načelnika općine Bosansko Grahovo. 

 

On je dobio 58,62 posto glasova, a njegov protukandidat iz SNSD-a Uroš Makić 41,38 posto. 

 

U općini Bosansko Grahovo obrađeno je svih šest biračkih mjesta na kojima je glasovao 2.941 birač.  

 

Kandidat SNSD-a Mirko Ćurić dobio najviše glasova u Trebinju

 

Prema preliminarnim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kandidat SNSD-a Mirko Ćurić dobio je najviše glasova na prijevremenim izborima za gradonačelnika Trebinja. 

 

On je dobio 67,89 posto glasova, a njegov protukandidat iz Trebinje zaslužuje bolje Saša Borjan 32,11 posto.

 

Dušica Runić iz SNSD-a nova načelnica općine Drvar

 

Prema preliminarnim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kandidatkinja SNSD-a Dušica Runić nova je načelnica općine Drvar. 

 

Ona je osvojila 60,01 posto glasova, a njezin protukandidat Darko Kajtez (neovisni kandidat) 39,99 posto. 

 

U Drvaru su obrađena sva biračka mjesta.

 

Kandidat SDA Mersudin Nanić dobio najviše glasova u Bužimu

 

Prema preliminarnim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kandidat SDA Mersudin Nanić novi je načelnik Bužima.   

 

On je dobio 50,64 posto glasova, a neovisni kandidat Nedžad Kudelić 48,88 posto.


Nebojša Karać dobio najviše glasova za načelnika općine Ribnik

 

Prema preliminarnim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kandidat SNSD-a Nebojša Karać dobio je najviše glasova na prijevremenim izborima za načelnika općine Ribnik. 

 

On je dobio 65,08 posto glasova, a njegov protukandidat iz  Socijalističke partije Nikola Stojaković 34,92 posto. 

 

U Ribniku su obrađena sva birača mjesta.

 

Stjepan Piljić načelnik općine Domaljevac-Šamac

 

Prema preliminarnim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kandidat HDZ-a BiH Stjepan Piljić izabran je za načelnika općine Domaljevac-Šamac. 

 

On je bio i jedini kandidat za načelnika te općine i dosadašnji je vršitelj dužnosti općinskog načelnika.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još