video/ brutalnost isil-a

Otkrio zašto su taoci na snimcima egzekucije mirni: Dugo se nagađalo je li sve laž koju koristi džihadistička propaganda...

Front16.02.19, 14:48h

Otkrio zašto su taoci na snimcima egzekucije mirni: Dugo se nagađalo je li sve laž koju koristi džihadistička propaganda...
Snimci koji su obilježili brutalnost Islamske države su oni na kojima egzekutori stoje pored taoca i prijete nožem

 


Video snimci egzekucija koje su vojnici Islamske države puštali godinama u javnost gotovo uvijek izazivali su dvojbe radi li se o pravim ili namještenim snimcima. Naime, prilikom odrubljivanja glava, odnosno samog trenutka egzekucije nikada nije bilo ni na jednom videu, što je i dovodilo u pitanje vječne sumnje u autentičnost snimaka, piše Express.hr.


No, osim toga, na snimcima je još jedan detalj redovito privlačio pažnju, a to je nevjerojatna smirenost i mirnoća taoca dok čekaju vlastitu egzekuciju. Naime, zašto bi taoci svojom smirenošću uopće pristali biti dio džihadističke propagande, kad znaju da je konačni rezultat njihova smrt. Neki su do sada nagađali kako su taoci vjerojatno ispregovarali s islamistima da pogubljenje ipak bude malo humanije.


Međutim, u intervjuu kojeg je Sky News napravio, jedan bviši pripadnik Islamske države je kazao kako to nije slučaj. Naime, objasnio je kako su taoci na snimcimaa mirni jer su već ranije bili u takvoj situaciji. Nisu znali da je to njihova zadnja snimka.

 


Saleh, kako se predstavio za Sky News, ispričao je kako su džihadisti više puta prije pravog pogubljenja taoce izlagali "lažnim pogubljenjima". Snimili bi se s taocem, rekli u kameru što su htjeli i vratili se skupa s taocem u grad. I sam Saleh je taocima znao govoriti da neće biti ubijeni. 


- Rekao bih im da ne brinu, da im se ništa neće dogoditi i da samo snimamo video u kojem od njihove vlade tražimo da prestanu s napadima na Siriju. Govorio sam im: 'S tobom nemamo nikakvih problema, ti si samo posjetitelj u ovoj zemlji' - kazao je, te dodao kako su džihadisti znali da će s vremenom svakog taoca ubiti. 


Taocima su čak davali arapska imena, kako bi ih uvjerili da su na sigurnom, da su među prijateljima i tako su ih smirivali. Japanskom taocu Kenji Gotou su tako dali ime Abu Saad. Taj intervju bio je prvi put da su nagađanja o "lažnim egzekucijama" potvrđena i to od nekoga tko je u svemu tome sudjelovao. 


New York Times je prvi prije dvije godine objavio kako postoji mogućnost da se to događa, te naveli da je novinar James Foley bio među taocima koji su prolazili kroz takvu strahotu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još