ODLUKA KOJA SE ČEKALA CIJELI DAN

Nakon 12 sati zasjedanja, SDP odlučio: Nema koalicije sa SDA, ide se u opoziciju! A evo i kako se glasalo...

Front09.02.19, 22:15h

Nakon 12 sati zasjedanja, SDP odlučio: Nema koalicije sa SDA, ide se u opoziciju! A evo i kako se glasalo...
Protiv koalicije sa Strankom demokratske akcije glasao je 61 delegat, 31 ih je bilo za koaliciju, dok ih je šest bilo suzdržano

 

 

U iščekivanju zvaničnog obraćanja predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i predsjednika Glavnog odbora Saše Magazinovića, u medije su procurile prve informacije sa maratonske sjednice... Članovi GO SDP-a izglasali su neulazak u koaliciju sa SDA!


Protiv koalicije sa Strankom demokratske akcije glasao je 61 delegat, 31 ih je bilo za koaliciju, dok ih je šest bilo suzdržano.

 

Obraćajući se nešto kasnije novinarima, Nikšić je rekao: 

 

- Svjesni smo da kažnjavamo SDP u Tuzli, ali uz sva priznanja našoj najjačoj organizaciji, Glavni odbor je ocijenio da ne trebamo odustati od principa!

 

Nikšić je pročitao zaključke ističući da je Glavni odbor donio odluku da SDP neće u koaliciju s nacionalnim strankama - SDA, HDZ BiH i SNSD. 

 

- Glavni odbor SDP smatra da je SDA urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a na državnom i federalnom nivou presudnom podrškom u izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u domove naroda Federacije BiH čime im je omogućena apsolutna kontrola i blokada svih procesa u BiH. GO SDP smatra da je SDA cijelo vrijem igrala dvostruku igru, sa jedne strane pozivajući SDP i BH blok u vlast da štitimo državu, a u isto vrijeme iskoristila svaku priliku da ojača poziciju HDZ-a i SNSD-a - naveo je Nikšić. 

 

GO SDP BiH će putem svojih zastupnika na svim nivoima afirmirati i podržavati put BiH u EU i NATO pakt, jednakopravnost građana i naroda na području cijele BiH, te ekonomske i socijalne reforme. 

 

Glavni odbor je zadužio Predsjedništvo partije da pokrene pitanje formaliziranja BH bloka, pa i ujedinjenje lijevo orijentiranih političkih partija.
 

Inače, na današnjoj dramatičnoj sjednici najoštrije polemike vodile su se unutar tuzlanske struje. Navodno je kantonalna organizacija bila za ulazak u vlast sa SDA na državnom i federalnom nivou, dok se gradska organizacija Tuzle tome protivila. 


Kako je ranije medijima potvrdio jedan od članova SDP-a, postojala mogućnost i da se odluka donese referendumom unutar stranke, u slučaju da se večeras to nije desilo.


 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 53

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još