VIDEO/ Željko Komšić otvoreno za Face TV

Ako SDP uđe u vlast sa SDA, mi ih pratimo! A Nikšić bi trebao znati da srce ljevice nije u Sarajevu, nego u Tuzli

Front09.02.19, 09:16h

Ako SDP uđe u vlast sa SDA, mi ih pratimo! A Nikšić bi trebao znati da srce ljevice nije u Sarajevu, nego u Tuzli
Naša stranka neće s nacionalnim strankama i njihov stav je najprecizniji. I on je principijelan. DF vodi računa o drugim stvarima, kao što su efekti odbijanja vlasti sa SDA, i u SDP-u ima takvih ljudi. Kad bih imao snagu kakvu ima BH blok, ušao bih u vlast sa SDA, rekao je Komšić

 

 

U emisiji FACE TO FACE gost je bio Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, ali i predsjednik DF-a.

 

Šta je s vlašću?

 

DF nije toliko jak, ali je BH blok najjači. Na nivou BiH ima najviše zastupnika, kao i na nivou Federacije, ali se nema saglasnosti da se ide u priču uspostave vlasti. Čini mi se da najviše dilema ima u SDP-u, imaju najbolje rezultate.

 

Šta je BH blok?

 

Komšić je BH blok nazvao proizvodom želje da se napravi nešto novo, ali bez dovoljno preciznog pravca kuda to ide. No, tu postoje elementi i HB bloka, ali i onih kojima se povraća kada vide baklavu.

 

Šta je problem u BH bloku?

 

Kažem ja: „Problem je u spajanju SNSD-a i HDZ-a“, a neki kažu: „Nije to naš problem!“ „Sve je to naš problem, nije BiH samo Sarajevo“, zaključuje Komšić, dodavši: „U moju glavu može da stane i Dragan Čović, ja u njegovu ne mogu, ali on u moju može. I u takvim okolnostima pokušavaš da napraviš alternativu. Ima tu ljudi koji kad spomeneš rat kažu: „Ma pusti rat, kakav rat“.“

 

Nije pitanje jednostavno – ići u vlast ili ne ići. Suština je – šta su posljedica toga

 

Naša stranka neće s nacionalnim strankama i njihov stav je najprecizniji. I on je principijelan. DF vodi računa o drugim stvarima, kao što su efekti odbijanja vlasti sa SDA, i u SDP-u ima takvih ljudi. Kad bih imao snagu kakvu ima BH blok, ušao bih u vlast sa SDA. SDP bi volio da uđe u vlast, a što neće, neće u vlast sa SDA jer imaju više pozicija, naglasio je Komšić.

 

Što vas SDA želi?

 

Možemo im služiti kao batina u rukama jer mi smo odgovorni. Oni znaju da smo njima izgovor u nečemu što ne dopuste HDZ-u. Bio sam u toj situaciji. Izetbegović je HDZ-u obećao Izborni zakon kakvog ga Čović traži. Treba mu saučesnik u tome. Ako SDA izmijeni Izborni zakon, pričat ćemo o bošnjačkoj, hrvatskoj i srpskoj socijaldemokratiji, i to je najblaža posljedica toga. Praviti od Sarajeva republiku, ali nije to BiH.

 

Tuzlanski SDP

 

Da sam na Nikšićevom mjestu, u Tuzli bih drugačije postupio, ali nisam na njegovom mjestu. SDP tamo ima šansu. Srce ljevice nije u Sarajevu, nego u Tuzli. Ako ih ne pustiš, udavit ćeš ih, istakao je Komšić.

 

O Radončićevom ulasku u vlast

 

Radončić čeka ovu situaciju da uđe u vlast, odigrao je ovo vrhunski, uticao je na BH blok, i to preko SDP-a. Bakir i Fahrudin sarađuju preko stranke. Radončić će sve progutati, i nije to jednom uradio. Bila bi to „grande koalicija 2“. Mislim da je Radončić imao dogovor s Čovićem, a Nikšića su uvukli u to. Radončić će ući u vlast. Ući će i Kukić iz PDA, ali i A-SDA. Fahro i Asim Sarajlić su pričali o ulasku u vlast.

 

DF bi u vlast sa SDA

 

Ako glava SDP-a kaže da idemo sa SDA, ide i DF, i slijedi ujedinjenje ljevice. Možemo i ime mijenjati, možemo se zvati i SDP-DF, sdp-df malim slovima. Dosta mi je mojih folova, a kamoli tuđih. Imamo zahtjeve za SDA ako uđemo u vlast. Postavimo zahtjeve pred SDA - moramo imati ministre i H i S, ne samo B.

 

O Dodiku

 

Dodik postaje fin zbog stranaca, pozitivno je prikazao svoje lice u Briselu. Ja sam se smijao fotografiji iz Brisela, Džaferović se nasekirao, a Mileta to ne sekira. Ne znači da rata u komunikaciji između mene i Dodika neće biti, naglasio je Komšić, dodavši kako je akcioni plan za NATO tehnički dokument, za koji ni ne treba Dodikova saglasnost. Sve može, ako hoćete, a ništa ne može ako neće, uvijek je tako.

 

Računajte da češće nećete imati struje

 

Na Nikšiću je da donese odluku hoće li u vlast sa SDA. Nikšić i SDP imaju taj legitimet. Mislim da se Nikšić neće usuditi da uđe u vlast. A, vi računajte da češće nećete imati struje, zaključio je Komšić.
 

 

 

(Face.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još