VIDEO/ Nakon hapšenja u akciji 'Pečat'

Diže se prašina zbog diplome jednog ministra: 'Radite šta hoćete, PROVJERAJITE, kad budete istražili - objavite'

Front08.02.19, 19:51h

Diže se prašina zbog diplome jednog ministra: 'Radite šta hoćete, PROVJERAJITE, kad budete istražili - objavite'
Osam od devet uhapšenih u akciji "Pečat" na slobodi je. Tužilaštvo USK sudu u Cazinu predložilo je mjeru pritvora za prvoosumnjičenog u ovom slučaju

 


Tužilaštvo USK zatražilo je od Suda u Cazinu pritvor za samo jednog uhapšenog u akciji "Pečat". Preostalih osam, među kojima je i zaposlena u Ministarstvu pravde RS Vesna Iličić, su pušteni na slobodu.

 

Pitanje lažnih diploma od početka godine potresa BiH, brojne institucije najavile su reviziju diploma, no iz Agencije za zaštitu ličnih podataka, provjere bez valjanog obrazloženja krše pravo na privatnost zaposlenih, javlja N1.

 

Osam od devet uhapšenih u akciji "Pečat" na slobodi je. Tužilaštvo USK sudu u Cazinu predložilo je mjeru pritvora za prvoosumnjičenog u ovom slučaju.

 

"Zbog postojanja tri pritvorska razloga, i to zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke, i opasnosti da će ponoviti krivično djelo", kazala je Irena Marjanović, portparol Tužilaštva USK.

 

Tokom jučerašnje akcije sa osam pretresenih lokacija SIPA je između ostalog izuzela pečate, diplome o završenoj srednjoj školi, zahtjeve za upis u srednju školi, akte vezane za zapošljavanje, prazne radne i pripravničke knjižice, ugovore i druga dokumenta, saoošteno je iz ove Agencije.

 

Jedno od poznatih, juče privedenih lica je Vesna Iličić zaposlena u Ministarstvu pravde RS. Iz Ministarstva danas saopštavju da Iličić nije uhapšena u svojstvu službene osobe, te da se njenim statusom može baviti isključivo Tužilaštvo USK.

 

"Ministar pravde u Vladi Republike Srpske je, u skladu sa zakonom datim ovlaštenjima, dana 08.02.2019. godine, donio rješenje o udaljenju Iličić Vesne iz Ministarstva pravde, a udaljenje će trajati dok za to budu postojali razlozi", navodi se u saopćenju Ministarstva pravde RS.

 

Afera diploma otvorila je pandorinu kutiju obrazovanja u BiH, pa su se javnosti postavilo pitanje autentičnosti diploma, među kojima i diplome ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića.

 

Šta je o tome rekao premijer Republike Srpske, Radovan Višković, pogledajte u prilogu N1.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!