Izvršni komitet stranke utvrdio

SNSD: Staviti van snage nametnute zakone, ukinuti OHR, nema puta u NATO

Front02.02.19, 14:33h

SNSD: Staviti van snage nametnute zakone, ukinuti OHR, nema puta u NATO
Istakli su i da smatraju da je ključno za povratak povjerenja u Ustavni sud BiH da se iz tog suda odstrane strane sudije i da se na adekvatan način zamijene sudijama, državljanima BiH

 

Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će, ukoliko se nastavi s napadima na Republiku Srpsku, tražiti od izabranih i imenovanih predstavnika u tom bh.entitetu i u zajedničkim organima BiH da pristupe izradi zakonskih rješenja kojima bi se van snage stavile sve ranije odluke kojima su usvajani zakoni i drugi akti, a koji su u suprotnosti s izvornim Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH. 

 

Tražit će, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević, da se podjele nadležnosti u okviru tog sporazuma, što je i izazvalo sve probleme i krize u kojima se BiH trenutno nalazi. 

 

-Najveću odgovornost za loše stanje u BiH snosi Visoki predstavnik i organi međunarodne zajednice za provođenje mira, koji su masovno kršili Dejtonski mirovni sporazum, njegov Aneks 4. tj. Ustav BiH, manipulišući prividnim konsenzusom koji su nametali da bi se provodile reforme u BiH. Sve je to dalo katastrofalne rezultate u vidu sadašnje atrofije BiH. Republika Srpska zbog toga trpi nesagledivu štetu na ekonomskom i opštedruštvenom planu - zaključak je Izvršnog komiteta SNSD-a. 

 

Predlažu Vladi i Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da, kao potpisnici Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, podnesu inicijativu za ukidanje tog aneksa kod ostalih potpisnica Sporazuma - Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i zajedničkih organa BiH, kako bi na taj način prestala s radom institucija Visokog predstavnika u BiH. 

 

Također, predložit će Predsjedništvu i Glavnom odboru stranke da pokrene inicijativu za donošenje novog Ustava RS. 

 

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević je na konferenciji za novinare u Bnajoj Luci rekao da je Izvršni komitet jučer na svojoj sjednici potvrdi svoje opredjeljenje za evropske integracije i dobijanje kandidatskog statusa BiH. 

 

-Očekujemo da u skladu s mehanizmom koordinacije nadležne institucije provedu neophodne procedure i u što kraćem roku dostave odgovore na Upitnik Evropske komisije - rekao je Kovačević. 

 

Konstatovali su da je Evropska unija bila veoma korektna u ponudi i očekivanjima koje je postavila pred BiH, po pitanju nastavka evropskih integracija i odobravanja kandidatskog statusa. 

 

-Stav Izvršnog komiteta SNSD je da samo neodgovorne politike udaljavaju BiH od evropskog puta i sveukupnog napretka - rekao je Kovačević. 

 

Izvršni komitet SNSD-a, kako je naveo, razumije da su implementacija izbornih rezultata, izbor novih organa vlasti i dostavljanje odgovora na Upitnik Evropske komisje, prioriteti u procesu evropskih integracija. 

 

-SNSD ostaje opredijeljen za Evropske integracije, s tim da zbog EU puta BiH nije spreman da žrtvuje institucionalne i državne interese RS – kazao je Kovačević. 

 

Izvršni komitet SNSD-a poziva sve parlamentarne političke stranke iz Republike Srpske na nivou BiH da se ujedinimo na principu osnovnih nacionalnih interesa Republike Srpske i jedinstveno odbace i, kako je kazao, osude “napade SDA na Republiku Srpsku, a sve u skladu sa stavovima i zaključcima usvojenim na zajedničkom sastanku povodom najave SDA da će uputiti zahtjev za ukidanje imena tog bh.entiteta”. 

 

Predlažu strankama iz RS u Paralementu BiH da formiraju čvrstru koaliciju za Republiku Srpsku i zajedničko učešće u organima vlasti na nivou BiH. 

 

Osudili su, kako je dodao, kvalifikacije iznesene u zaključcima Predsjedništva SDA, a posebno one u kojima navode da se u RS sprovodi „aparthejd“ i diskriminacija. 

 

Kovačević je rekao i da SNSD podržava izmjenu izbornog zakona kojim bi bilo omogućeno provođenje fer i demokratskih izbora bez uplitanja sa strane, ali i kojim će se odbaciti mogućnost da jedan narod bira predstavnike drugom narodu. 

 

Smatraju apsolutno neprihvatljivim "pritisak" na RS u vezi sa MAP-om i NATO integracijama i insistira na poštovanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština RS-a i osuđuje svaku vrstu degradiranja i nepoštovanja pomenute rezolucije od svih predstavnika RS. 

 

-Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata razumije da put ka Evropskoj uniji ne podrazumijeva put ka NATO-u i pozdravlja takav jasno iznesen stav zvaničnika EU - rekao je on. 

 

SNSD neće ulaziti u programske koalicije na nivou zajedničkih organa BiH. SNSD će sa svojim koalicionim partnerima učestvovati u vlasti BiH kao izborni pobjednik u RS, i to na principima izvornog Dejtona i evropskih integracija. 

 

Istakli su i da smatraju da je ključno za povratak povjerenja u Ustavni sud BiH da se iz tog suda odstrane strane sudije i da se na adekvatan način zamijene sudijama, državljanima BiH. 

 

-Izvršni komitet SNSD će odlučiti kada će preporučiti da institucije Republike Srpske pristupe povlačenju ranije datih saglasnosti na sporazume o formiranju Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i sistema jedinstvenog indirektnog oporezivanja - rekao je Kovačević. 

 

Neće podržati bilo kakvu političku ili teritorijalnu reorganizaciju BiH, koja bi, zaključili su, zadirala u postojeći ustavni status RS.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!