Nakon neusvajanja izvještaja o radu

Slijede smjene: 'Lete' uprave i direktori javnih ustanova u Kantonu Sarajevo

Front02.02.19, 13:27h

Slijede smjene: 'Lete' uprave i direktori javnih ustanova u Kantonu Sarajevo
Na narednoj sjednici Skupštine može se očekivati smjena članova skupština pojedinih preduzeća, rekao Konaković

 

U narednih 30 dana trebale bi biti smijenjene uprave preduzeća i javnih ustanova kojima su oboreni izvještaji o radu na posljednjoj sjednici Skupštine KS.

 

Predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković kazao je za Avaz da se radi o sistemu koji je pogrešno napravljen i koji treba potpuno zamijeniti. Ističe da je bilo i direktora koji su korektno radili poslove, ali da u tim upravljačkim strukturama ima puno ljudi koji su nekompetentni.

 

- Na prvoj narednoj sjednici Skupštine može se očekivati smjena članova skupština pojedinih preduzeća kojima nije prihvaćen izvještaj. Tek tada možemo govoriti o konkretnom nadzoru njihovog rada i izmjenama nadzornih odbora, a u nekim slučajevima i izmjeni direktora – rekao je Konaković.

 

Naredne sedmice, prema njegovim riječima, počet će analize koja su to preduzeća u kojima će odmah biti napravljene izmjene te da će se to vjerovatno desiti redoslijedom po kojem su i raspravljali.

 

Konaković je istakao da stranke ne dijele nikakav plijen, kako se u medijima predstavlja, te da će stranke imati odgovornost za pojedina preduzeća.

 

- Sada već znamo da će Narod i pravda (NiP) biti odgovorna za funkcioniranje preduzeća „Vodovod i kanalizacija“. ViK će biti preduzeće u koje ćemo mi postaviti menadžment, a ko će tamo sjediti, nismo još odlučili. Tek ćemo krenuti u potragu za najboljima – rekao je Konaković.

 

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić kazala je da će se poštivati sve zakonske procedure te da tamo gdje bude ocijenjena ispunjenost zakonskih uvjeta vjerovatno će se pristupiti razrješenju.

 

- Različiti su propisi od resora do resora. Tamo gdje bude na osnovu prijedloga resornih ministarstava, gdje Vlada ocijeni da postoje ispunjeni zakonski uvjeti pretpostavljam da će se ući u proceduru razrješenja. To je i zakonska obaveza. Tamo gdje nisu ispunjeni formalnopravni uvjeti za jednu takvu proceduru neće se pokretati niti ćemo izlagati Kanton opasnosti od nekih sudskih postupaka – rekla je Brčić.

 

Istakla je da je članovima Skupštine Televizije Sarajevo istekao mandat te da je po tom osnovu došlo do formalnog donošenja odluke o razrješenju menadžmenta.

 

Konaković je naglasio da je trenutno u fazi završni dogovor o podjeli odgovornosti između stranka u preduzećima. Naveo je da će naredne sedmice biti sve precizirano.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 37

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još