KAD MEDIJI 'ISKRIVE' ČINJENICE

'Pokvareni telefon' i 'copy-paste-novinarstvo': Istine i laži o oslobađajućoj presudi za Karadžića i Mladića

Front31.01.19, 20:23h

'Pokvareni telefon' i 'copy-paste-novinarstvo': Istine i laži o oslobađajućoj presudi za Karadžića i Mladića
Srpski mediji su prenijeli da se u žalbenom postupku sprema oslobađajuća presuda Karadžiću i Mladiću. DW rekonstruira put te vijesti koja je uz pomoć "pokvarenog telefona" i "copy-paste-novinarstva" sasvim iskrivljena

 

Izvor: Deutsche Welle

Piše: Nemanja Rujević 

 

Ratko i Radovan uskoro na slobodi", osvanulo je na naslovnoj strani srpskog tabloida Alo u četvrtak. Taj beogradski list se i na svom portalu poziva na tekst splitske Slobodne Dalmacije i prenosi da je „Kristof Flug, bivši sudija Haškog tribunala i Međunarodnog rezidualnog mehanizma, optužio je sudiju Žana Kloda Antonetija da za haške optuženike Radovana Karadžića i Ratka Mladića priprema oslobađajuću ili bar presudu sa značajno blažom kaznom u odnosu na već izrečene u prvostepenom postupku."


U tiskanom izdanju Alo je pisao pod naslovom „Hrvati u panici: Ratko i Radovan na slobodi!" i s nadnaslovom „Bivši haški sudija Kristof Fluge objavio šokantnu vest u komšijskim medijima".


Njemački sudac se zapravo preziva Flügge, a ne ni Flug ni Fluge. I nije objavio ništa u „komšijskim medijima" nego je u prošlom broju njemačkog tjednika Die Zeit (24. siječnja) govorio o nezadovoljstvu događanjima u međunarodnom pravosuđu i razlozima što ga napušta. DW je u utorak (29. siječnja) na srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku objavio ulomke iz toga razgovora, zapravo onaj dio koji se tiče Haaškog tribunala za zločine na području bivše Jugoslavije.


Što je zapravo rekao?


Flügge je naveo da se za neke suce u Haagu pita „kako su uopće postali suci" i da „dezavuiraju" cijeli sud. Na pitanje novinara Zeita misli li na francuskog suca Jean-Claudea Antonettija koji je predsjedao vijećem koje je u prvoj instanci oslobodilo Vojislava Šešelja, Flügge je rekao da „neće navoditi imena".


No u sljedećem odgovoru je postalo jasno da je mislio baš na Antonettija jer je rekao da je „nadležni sudac" u revizijskim procesima Mladiću i Karadžiću udovoljio molbi branilaca koji su htjeli da se suce proglasi pristranim. Premda Flügge nije navodio imena, Antonetti je ranije prihvatio zahtjev za izuzećem trojice sudaca u žalbenom postupku Ratku Mladiću, nakon čega se američki sudac Theodor Meron sam povukao iz žalbenog vijeća u procesu Karadžiću uz obrazloženje da bi čekanje na službenu odluku Antonettija samo odugovlačilo proces.


Suci su potom zamijenjeni „uz obrazloženje da su sudjelovali u sličnim procesima pred Haaškim sudom", rekao je o tome Flügge. „To je apsurdno. Naravno da se Haaški tribunal morao baviti istim povijesnim događajima, to je neizbježno. Kolega koji je ustanovio pristranost je, iz neznanja prava ili zbog toga što ga ignorira, te suce isključio."


Nakon toga je došlo pitanje „je li onda zamislivo da se Karadžić i Mladić na kraju izvuku". Flügge je o tome rekao da „ništa nije nemoguće", da i suci „prave greške", da „iz udruženja žrtava na Balkanu stalno čuje" da su zabrinuti zbog toga. 

 

Na direktno pitanje „strahuje" li i on da će Mladić i Karadžić biti oslobođeni, Flügge je rekao da „ne želi špekulirati" jer je bio član prvostupanjskog vijeća u slučaju Mladića.


To je sve bitno o ovoj temi što je Flügge rekao za Die Zeit, a što je DW uredno prenio. Otkud onda zaključak da su „Ratko i Radovan uskoro na slobodi"?


Dosoljavanje u Splitu


Novinar Davor Krile je za Slobodnu Dalmaciju na osnovi ovog intervjua napisao: „suđenje Karadžiću i Mladiću za ratne zločine moglo bi lako završiti oslobađajućom presudom, ili makar umanjenom kaznom", kako „upozorava Nijemac Christoph Flügge". Međutim, kako je opisano, Flügge u tom intervjuu nigdje nije rekao da bi suđenje „lako" moglo završiti oslobađanjem, a pogotovo nije spominjao „umanjenu kaznu".


Kada se pak intervjui čitaju kreativno, onda se dođe do naslova poput onog na portalu Slobodne Dalmacije gdje se Flüggeu u usta stavljaju sljedeće riječi: „Sudac Antonetti priprema teren za oslobađanje Mladića i Karadžića".


Novinar hrvatskog lista dalje piše da su Mladić i Karadžić „bez sumnje dva najveća zločinačka kapitalca iz postjugoslavenskih ratova devedesetih", te da „sama slutnja njihova oslobađanja pojmove Haaškog suda i međunarodne pravde izvrgava nepojmljivom ruglu".


List je za mišljenje upitao i dvojicu poznatih hrvatskih odvjetnika. Branko Šerić je rekao da „mogućnost oslobađanja Karadžića i Mladića zvuči kao poraz svake pravde i razuma, ali kad je taj tribunal posrijedi, ništa nas ne bi trebalo šokirati".


Anto Nobilo je zaključio: „Svi dosad osuđeni za ratne zločine iz redova bosanskih Srba bili su izravno subordinirani od Mladića i Karadžića, pa bi oslobađanjem njih dvojice bila dovedena u pitanje i njihova već utvrđena krivnja. To bi bilo prilično drastično finale institucije Haaškog suda u koje ne mogu vjerovati."


A kako je potom čitava priča "dosoljena" u bweogradskim medijima, pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!