Namjerava se boriti protiv 10-godišnje zabrane

Vehabijski propovjednik vraćen u BiH: Njemačka protjerala Izudina J. zbog podrške terorizmu

Hronika31.01.19, 20:08h

Vehabijski propovjednik vraćen u BiH: Njemačka protjerala Izudina J. zbog podrške terorizmu
Izudin J. je u Njemačku tokom ratova na Balkanu stigao kao dijete i boravio je na području Srednje Franačke. Radikalizirao se, postao selefija i počeo propovijedati. Njegove propovijedi u džamijama su objavljivane i u internetu. Njegovi nastupi su bili veoma popularni u Nürnbergu, Münchenu i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji

 

Selefijski propovjednik, osuđen za podršku teroristima, u ponedjeljak je iz Bavarske protjeran u BiH. Uvedena mu je zabrana ulaska u zemlju, potvrdio je za Bavarsku radio-televiziju pokrajinski MUP.

 

Riječ je o 35-godišnjem Izudinu J. koga su tamošnje sigurnosne službe okarakterizirale kao ubijeđenog selefiju i pobornika terorizma. On je u ponedjeljak direktno iz pritvora vraćen u Bosnu i Hercegovinu, kako je bavarsko Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo novinarima pokrajinske televizije (BR).

 

Izudin J. se zakonski želi usprotiviti zabrani ulaska u Njemačku

 

U BiH se ovaj 35-godišnjak, kako se navodi u medijima, ne tereti ni za kakva kaznena djela. Ističe se i kako se on nalazi na slobodi. Međutim, Izudinu J. nije dopušten ulazak u Njemačku. No, on se protiv desetogodišnje zabrane namjerava zakonski boriti.

 

Bosanski propovjednik, koji je poznat na njemačkoj selefijskoj sceni, uhapšen je u proljeće 2017. godine. On je, na temelju saznanja Državnog tužilaštva u Münchenu, zajedno sa još dvojicom saučesnika motornim vozilima snabdijevao Al-Qaidinu podružnicu Al-Sham Junud (Vojnike Sirije). Navedene isporuke vršene su tokom 2013. i 2014. godine. U međuvremenu su, kako ističu istražitelji, Izudin J. i njegovi suučesnici boravili u ratnoj zoni i tamo su bili naoružani kalašnjikovima.

 

Tri godine zatvora za propovjednika

 

U aprilu 2018., Viši sud u Münchenu je nakon 22 sudska ročišta osudio Izudina J. na trogodišnju zatvorsku kaznu. On je osuđen zbog podrške terorističkoj organizaciji u inostranstvu, kao i zbog namjernog nezakonitog posjedovanje oružja namijenjenog za vođenje rata. Njegovi suučesnici su pak dobili uslovne kazne.

 

U sigurnosnim krugovima njega i dalje smatraju ubijeđenim selefijom – jednim od onih koji se ne mogu okrenuti od te ideologije. Prema informacijama BR-a, on je navodno organizirao odlazak jednog selefije iz Bavarske u Siriju.

 

Izudin J. bio popularan među selefijama

 

Izudin J. je u Njemačku tokom ratova na Balkanu stigao kao dijete i boravio je na području Srednje Franačke. Radikalizirao se, postao selefija i počeo propovijedati. Njegove propovijedi u džamijama su objavljivane i u internetu. Njegovi nastupi su bili veoma popularni u Nürnbergu, Münchenu i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Imao je dobre kontakte i sa selefijskom zajednicom u Baden-Württembergu. Sredinom 2016. preselio se u BiH, a često je posjećivao prijatelje i familiju u Bavarskoj.

 

On je njegovao prijateljske veze sa mladićem iz Oberpfalza po imenu Mehmet, koji je bio pripadnik terorističke grupe Junud al-Sham u Siriji. Mehmet je do svoje smrti prije pet godina vodio kamp za obuku u kome su se nalazili brojni njemački borci. Prema podacima BR-a, Mehmet je bio važna kontakt-osoba, preko koje je Izudin J. organizirao isporuku motornih vozila u Siriju.

 

Bio protjeran sredinom 2000-ih

 

Godine 2005. Izudin J. je prvi put protjeran iz Njemačke zbog članstva u islamističkom Tablighi džematu – organizaciji koja, prema tadašnjoj procjeni eksperata, podržava terorizam. Ta zajednica je navodno bila povezana s terorističkom mrežom Al Qaide. Pored Izudina J., Njemačku su morali napustiti i drugi članovi Tablighi džemata.

 

Godine 2011. njemu je ponovo dopušten ulazak u Njemačku. Protjerivanje članova ovog džemata su ukinuta, nakon što je Savezni upravni sud potvrdio presudu bavarskog Upravnog suda. Prema presudi, strukture Tablighi džemata zloupotrijebljene su od strane pojedinaca za podršku terorizma. Učenje ovog džemata, kako je navedeno, nije bilo usmjereno ka nasilju, a zloupotreba strukture te zajednice ne može se smatrati podrškom terorizmu.

 

Nakon povratka u Njemačku, Izudin J. je, prema saznanjima istražitelja, uspio uspostaviti mrežu saradnika u zemlji i inostranstvu. Na taj način je bio u mogućnosti snabdijevati i ​​terorističke organizacije u Siriji motornim vozilima.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!