Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a

SDP je taj koji se okrenuo desno... Imam korektan odnos prema Nikšiću - oni su otvorili prostor da koaliraju sa SDA...

Front30.01.19, 21:02h

SDP je taj koji se okrenuo desno... Imam korektan odnos prema Nikšiću - oni su otvorili prostor da koaliraju sa SDA...
U politici je tako, u poluprivatnim relacijima šaramantno komunicraju, a kada dobiju mikrofon onda idu uvrede, zapaljiva retorika. Nadam se da će izabrati drugu stranu priče, manje show tuča, više otvorene i strateške politike, rekao je Radončić

 

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost bio je gost Dana uživo na N1 gdje je komentarisao posjetu članova Predsjedništva BiH Briselu, ali i aktuelne teme u državi - oko formiranja vlasti i koaliranju.

 

Što se tiče posjete Briselu - Radončić je kazao da su iz evropske prijestolnice stigle vijesti koje raduju i njega, ali i sve građane BiH.

 

"To su informacije koje raduju svakog građanina, i mene, nadam se da to nije bio mali show za evropsku prijestolnicu", poručio je.

 

Komentarišući prijateljske odnose članova Predsjedništva na neformalnoj večeri, Radončić je kazao:

 

"U politici je tako, u poluprivatnim relacijima šaramantno komunicraju, a kada dobiju mikrofon onda idu uvrede, zapaljiva retorika. Nadam se da će izabrati drugu stranu priče, manje show tuča, više otvorene i strateške politike."

 

Što se tiče formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou, Radončić je rekao da je SBB sa Bh. blokom napravio ozbiljnu priču, gdje je bio dogovor da se naprave kantonalne vlade, a nakon toga federalni i državni nivo.

 

"Onda su promijenili priču, pojedinačno. To je njihov legitiman izbor, ako mogu da ga provedu, ubijede glasače da ono što su govorili prije izbora da se mijenja", kazao je dodavši:

 

"Mi s balkona posmatramo šta se dešava".

 

"Mi smo tamo gdje SDP, DF nisu lideri napravili smo dvije vlade, USK i KS. SDP je taj koji se okrenuo desno. Trebamo biti iskreni, SBB je više gradio odnos prema SDP-u, smatramo ih liderom u Bh. bloku. Imam korektan odnos prema Nikšiću. Oni su otvorili prostor da koaliraju sa SDA - to je njihovo pravo. Da li će to ostvariti, vrijeme će pokazati", poruka je Radončića.

 

"Ako se to dogodi, SDP, DF, Naša stranka - ako naprave državni i federalni nivo vlasti, sami će inicirati promjenu sarajevske vlade. Dok se to ne dogodi, mi ćemo se truditi da sarajevska vlada pokaže da se neke stvari mogu drugačije raditi. Kanton i prijestolnica zaslužuje bolju vlast", ocijenio je Radončić.

 

Predsjednik SBB-a je rekao da se ne boje da budu lideri opozicije, jer ako SDA, SDP, SBB, DF, Naša stranka - ako svi budu pozicija - ko će onda biti opozicija.

 

"Politika je stvar kompromisa, dogovora, da iz nacionalnih torova, treba da pređemo u fazu dijaloga, kao što je rečeno u Briselu. Treba da relaksiramo odnose", izjavio je.

 

Istaknuo je to da su DF, SDP i SBB glasove koje su dobili - dobili na bazi programa kritike prema SDA.

 

"Neko je napravio veliku dramu sa dešavanjima u RS, neko je možda namjerno isprovocirao - da bi SDA napravila vlast i postala stožer svih bošnjačkih stranaka. Problem je sada između Nikšića i Izetbegovića. Povlačenjem SBB-a iz tih razgovora, Nikšić je slabiji kada je u pitanju podjela premijerske funkcije u FBiH. Ako Izetbegović to da SDP-u, onda će ljudi iz SDA reći što to radi. Nikšiću sada uvijek neko može prigovoriti", naveo je Radončić za N1.

 

Istaknuo je da sa Nikšićem ima korektan odnos, ali komentarisao je i one sa Bakirom Izetbegovićem, s kojim je, kako je naveo, imao šarmantan razgovor za Božić. Podsjećamo, ranije ga je nazvao i "političkim kretenom".

 

"Nekome to izgleda brutalno, nekome šarmantno. Ako neko nekome montira optužnice, izbornu krađu, brutalne uvrede na račun identiteta - to se može tako reći. Između mene i Izetbegovića postoji problem, javna je tajna, 25 godina. Oni su se bavili mojim pritvorima, montiranim optužnicama, a ja imam oslobađajuću presudu", izjavio je Radončić za N1.

 

"Mi smo sa SDA ušli šarmantno u proces. Šta je problem, današnja situacija, kada SDA koalira sa SDP ili DF, oni će tražiti ogroman broj pozicija. SDA je imala najeftiniju koaliciju s nama. Tamo gdje smo bili trudili smo se da napravimo rezultate", poručio je Radončić.

 

Komentarisao je Izetbegovića i posljednje inicijative oko ocjene ustavnosti imena Republika Srpska i Deklaraciju HNS-a.

 

"Mlađi Izetbegović želi da revidira politiku svog oca. Alija Izetbegović je potpisao RS u Dejtonu. Ja sam za to da ako ćemo resetovati odnose, onda bih bio najsretniji da se vratimo na Republiku BiH. Ta inicijativa nije realna".

 

Što se HNS-ove Deklaracije tiče - Radončić je poručio da ona negira presude Haškog tribunala.

 

"Ono što su presudili stručnjaci - da se sada tretira pik pik nije se dogodilo", rekao je Radončić.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još