Vršnjačko nasilje u školama

Tuču dogovorili na Instagramu: Zbog djevojčice se potuklo 11 maloljetnika!

Hronika30.01.19, 09:22h

Tuču dogovorili na Instagramu: Zbog djevojčice se potuklo 11 maloljetnika!
Protiv roditelja će biti podnesen zahtjev za pokretanje postupka zbog prekršaja propuštanje obaveze i brige o maloljetniku

 

Tri maloljetnika su povrijeđena u dvije odvojene tuče, koje su se od petka do ponedjeljka desile u Banjaluci i Tesliću, a vršnjačko nasilje u školama šokiralo je javnost i prijavljeno je nadležnim institucijama, pišu Nezavisne.

 

Banjaluku je zaprepastila dogovorena masovna tuča 11 maloljetnika ispred banjalučke Osnovne škole (OŠ) "Ivo Andrić", koja se dogodila u petak usred dana, a u njoj je pretučen petnaestogodišnji učenik OŠ "Miloš Crnjanski".

 

Kako saznajemo, tuča je dogovorena putem društvene mreže Instagram između jednog maloljetnika iz škole "Ivo Andrić" i pretučenog učenika devetog razreda OŠ "Miloš Crnjanski". Njima se tokom sukoba kod škole nakon završetka prve smjene, kako saznajemo, pridružilo još devet maloljetnika.

 

Prema riječima Željke Opačić, direktorice ove škole, koju je ovaj slučaj šokirao, u tuči je učestvovalo sedam đaka iz ove škole koji pohađaju sedmi, osmi i deveti razred, kao i tri srednjoškolca te pretučeni učenik škole "Miloš Crnjanski", a ko zna šta bi se desilo da nije naišao nastavnik koji ih je prekinuo.

 

- Svi smo u šoku od petka. Ne znam ni kako smo ispratili školsku slavu jer se sve to desilo usred dana na ulazu u školu. Svi smo bili u školi i niko od djece nije prijavio niti reagovao, a svi su znali. Zamislite, nisu se nimalo ustručavali, a nisu bili u nekom ćošku ili mraku, već na ulazu u školu. Sam Bog je poslao nastavnika da ih rastavi - kaže Opačić.

 

Dodaje da je sve bilo dogovoreno, a motiv tuče je jedna djevojčica, koja je iz škole "Jovan Cvijić".

 

- Njih dvojica su sve dogovorili, a ostala djeca, zamislite, stala su u odbranu dječaka iz naše škole. Sve su snimile kamere, bilo je tu puno djece i posmatrača - kazala je Opačić.

 

Dodala je da je pretučeni dječak hitnom, i u prisustvu psihologa, prevezen u Univerzitetski klinički centar RS.

 

Kako saznajemo, zadobio je lakše povrede glave i u ponedjeljak je krenuo u školu.

 

Opačić kaže da je škola preduzela sve mjere u skladu sa zakonom i o svemu upoznala nadležne institucije, a svi roditelji su dali izjave policiji.

 

- Apelujem na roditelje da maksimalno prate svoju djecu, a ovo je jedna velika opomena za sve nas - kaže Opačić.

 

Saznajemo da trojica nisu navršila 14 godina i prekršajno i krivično nisu odgovorni.

 

Svi maloljetnici su saslušani u policiji u prisustvu roditelja i organa socijalnog staranja i utvrđeno je da je tuča prethodno dogovorena.

 

- Protiv odgovornih maloljetnika nakon kompletiranja predmeta biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog tuče i fizičkog napada. Protiv roditelja će biti podnesen zahtjev za pokretanje postupka zbog prekršaja propuštanje obaveze i brige o maloljetniku - navode iz PU Banjaluka.

 

Osim ovog slučaja, dvojica učenika osmog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Tesliću u ponedjeljak su zadobila lakše povrede u tuči u školskoj učionici, zbog čega su obojica ljekarski zbrinuta, a o incidentu su obaviještene nadležne institucije.

 

Kako saznajemo, tuča je izbila po završetku velikog odmora, kada je jedan od dječaka ušao u drugo odjeljenje, gdje su se pokoškali i došlo je do obračuna.

 

Maloljetnici su u tuči zadobili povrede glave, a jednom od njih je napukao i zub. Obojica su zbrinuta u lokalnom Domu zdravlja.

 

Policiji je sve prijavljeno oko 10.45 iz Doma zdravlja Teslić.

 

- Nakon ukazane ljekarske pomoći navedena lica su puštena na kućno liječenje, dok se ljekar nije izjasnio o stepenu povreda - navode iz Policijske uprave Doboj.

 

Dejan Pozderović, direktor ove škole, potvrdio nam je da se nemili događaj desio u učionici. Škola je odreagovala u skladu s nadležnostima uz punu saradnju s policijom i roditeljima maloljetnika.

 

- Odmah smo reagovali i učenika koji je bio povrijeđen i koji je krvario iz nosa odveli smo u Dom zdravlja. Bila je tu i policija, obavila razgovore - kazao je Pozderović.

 

Dodao je da je jednom dječaku napukao zub, ali da nije bilo težih povreda. Jednom od njih je ranije smanjeno vladanje, pišu Nezavisne.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!