Nakon otkazivanja sjednice predsjedništva stranke

Samer Rešidat odgovara hoće li DF u koaliciju s SDA: 'U politici se ništa ne može predvidjeti mjesec unaprijed...'

Front28.01.19, 09:37h

Samer Rešidat odgovara hoće li DF u koaliciju s SDA: 'U politici se ništa ne može predvidjeti mjesec unaprijed...'
Hrvatski narodni sabor je udruženje građana koje je donijelo nekakve zaključke koji su potvrda onoga što su Željko Komšić i Demokratska fronta govorili tokom predizborne kampanje - da oni žele stvoriti treći entitet što u konačnici znači i podjelu Bosne i Hercegovine, kaže Rešidat

 

Hrvatski narodni sabor je udruženje građana koje je donijelo nekakve zaključke koji su potvrda onoga što su Željko Komšić i Demokratska fronta govorili tokom predizborne kampanje - da oni žele stvoriti treći entitet što u konačnici znači i podjelu Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 Samer Rešidat iz DF.

 

Sjednica predsjedništva Demokratske fronte nije održana u subotu. Koji je bio razlog?

 

Sjednica nije održana isključivo zbog vremenskih uslova. Ljudi koji nisu iz Sarajeva, nisu mogli doći. Sjednica je pomjerena za 4. februar i na njoj će se razmatrati kako dalje na federalnom i državnom nivou.

 

Kakvi su odnosi u Bh. bloku?

 

Situacija je stabilna. Obzirom da Demokratska fronta na ovim izborima nije dobila neko veće povjerenje građana, kao što je dobio SDP, mi participiramo ali odluke donosimo zajedno. Korektno je da oni koji su dobili veće povjerenje građana da kažu šta misle. Bh. blok je za DF nešto čega se treba držati i što ima perspektivu.

 

Sutra u Sarajevu sastanak DF-a, SDP-a i Naše Stranke na kojem će se razmatrati koalicija sa SDA?

 

U medijima postoji određena prepucavanja u kojima se tvrdi da će DF u koaliciju sa SDA. Demokratska fronta unutar Bh. bloka ne donosi sama odluke. Naš stav o koaliranju biće stav sve tri stranke unutar Bloka. Trenutno u Kantonu Sarajevo jasno je s kim DF pravi koaliciju. Sačekat ćemo nekoliko dana do sastanka da vidimo šta dalje.

 

Da li ste očekivali da će koalicija sa SDA doći u opticaj?

 

U politici se ne može predvidjeti šta će se desiti mjesec dana unaprijed, a kamoli nekoliko mjeseci. SDA, HDZ i SBB su izglasali federalni budžet i poljuljali su građansku opciju. Također, SBB se u Tuzlanskom kantonu u "foto finišu" odlučio da ne izabere predsjedavajućeg u skupštini što je poremetilo planove formiranja vlasti. Ako ne formiramo vlast, ne predstavlja neki veliki problem da budemo i opozicija. Nismo dobili povjerenje građana - zašto da se guramo u vlast. Nije nam problem, čak i Bh. bloku da budemo opozicija naredne tri godine.

 

Kako komentarišete Deklaraciju HNS-a?

 

Hrvatski narodni sabor je udruženje građana koje je donijelo nekakve zaključke koji su potvrda onoga što su Željko Komšić i Demokratska fronta govorili tokom predizborne kampanje - da oni žele stvoriti treći entitet što u konačnici znači i podjelu Bosne i Hercegovine. Jedan od zaključaka sjednice HNS-a je da se negira presuda Haškog suda - mislim da je svaki komentar suvišan.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN7md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još