na današnjoj plenarnoj sjednici

Vijeće Evrope usvojilo Izvještaj Damira Arnauta

Front25.01.19, 13:22h

Vijeće Evrope usvojilo Izvještaj Damira Arnauta
Istovremeno, Kolegij je dao saglasnost za učešće Borjane Krišto na samitu Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran u Strasbourgu u februaru

 

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) usvojila je na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu Izvještaj i Rezoluciju Damira Arnauta o poštivanju preporuka Komiteta za prevenciju torture (CPT). Izvještaj i Rezolucija su usvojeni jednoglasno (bez ijednog glasa protiv ili suzdržan), a Arnaut je tek treći Izvjestilac iz Bosne i Hercegovine u sedamnaest godina koliko je naša zemlja članica PSVE-a, te prvi čiji su Izvještaj i Rezolucija jednoglasno usvojeni.

 

Izvještaj poziva na jačanje uloge PSVE-a i nacionalnih parlamenta u izvršavanju preprouka CPT-a, uključujući i jaču ulogu parlamenata u situacijama kada izvršna vlast neke zemlje ne popuni svoje mjesto u CPT-u, kao što je slučaj sa Bosnom i Hercegovinom čije je mjesto upražnjeno već duže od godinu dana jer Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH nisu proveli imenovanje novog člana.    

 

Podsjećamo da je Kolegij Parlamentarne skupštine BiH, u sastavu SDA-HDZ-SNSD, odbio izdati saglasnost za Arnautovo učešće na današnjoj sjednici PSVE, iako je nepojavljivanje Izvjestioca prilikom usvajanja Izvještaja na plenarnoj sesiji gotovo bez presedana u praksi PSVE.

 

Istovremeno, Kolegij je dao saglasnost za učešće Borjane Krišto na samitu Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran u Strasbourgu u februaru, te na sastanku Komisije o statusu žena u Njujorku u martu, iako se gđa. Krišto ne služi engleskim, francuskim niti bilo kojim drugim stranim jezikom.

 

S tim u vezi, poslanik Arnaut je ove sedmice podnio Inicijativu za izmjene Pravilnika o međunarodnim aktivnostima Parlamentarne Skupštine BiH, prema kojim bi učešće člana državnog parlamenta koji ne govori jedan od službenih jezika UN-a bilo dozvoljeno isključivo u iznimnim situacijama, i to uz odobrenje cijelog doma, a ne samo tročlanog Kolegija, a s ciljem jačanja ugleda naše zemlje na međunarodnim skupovima.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!