Dvije delegacije dogovorile u Sarajevu da će nastaviti razgovarati

Preduzeti prvi koraci za ukidanje taksi za bh. proizvode na Kosovu: Šta Priština traži zauzvrat?

Front24.01.19, 16:06h

Preduzeti prvi koraci za ukidanje taksi za bh. proizvode na Kosovu: Šta Priština traži zauzvrat?
Sastanku su, pored zvaničnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine i industrije Kosova prisustvovali i predstavnici CEFTA-e

 

Delegacije Bosne i Hercegovine i Kosova usaglasile su se danas na sastanku u Sarajevu da su spremne nastaviti daljnji dijalog na putu ka ukidanju stopostotnih taksi na bh. proizvode koje su uvele kosovske vlasti 21. novembra prošle godine.

 

Također, na sastanku koji je organiziralo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine naglašena je potreba da u što kraćem periodu, nadležne institucije trebaju iznaći najbolja rješenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, roba i usluga.

 

Insistirajuću na što hitnijem rješavanju problema, kako bi se spriječila daljnja šteta po privrednike, bh. delegacija je zatražila da se takse privremeno ukinu, a da se uporedo traži rješenje i za nesmetano kretanje ljudi i reguliranje viznog režima po uzoru na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

 

Najavljeno je da će delegacija Kosova informirati nadležne organe o inicijativi BiH uz isticanje potrebe da se u što skorije vrijeme stvore uvjeti za rješavanje pitanja priznavanje dokumenata i vizne liberalizacije između BiH i Kosova.

 

Sastanku su, pored zvaničnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine i industrije Kosova prisustvovali i predstavnici CEFTA-e.

 

Predstavnica Ministarstva finansija Albanije, zemlje koja predsjedava CEFTA-om, Majlinda Hafizi, naglasila je važnost poštovanja CEFTA sporazuma u kontekstu daljnjih integracionih procesa.

 

Izrazila je uvjerenje da će se u ovom slučaju, u najskorije vrijeme, iznaći adekvatno rješenje u interesu obje strane, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!