Besima Borić/ Uoči najavljene revizije diploma

Znam ženu, bila frizerka, postala sekretarica važne osobe! Kako je šef napredovao, tako i ona, stigla do vrha...


17.01.19, 10:28h

 


Digla se prašina oko lažnih diploma! Napokon! Daj bože da se istraje u raskrinkavanju i konačnom obračunu sa ovom praksom.


I ranije sam nekad govorila o tome, ali to nikad nije bila profitabilna priča. Znam mladu ženu koja je bila frizerka, postala sekretarica važne osobe u kantonu, a onda, kako je šef napredovao, tako i ona. Dospjela do Vijeća ministara. I školovala se uz rad. Nekako ubrzano, šta li. Ali, idemo redom.


Najprije su poslije rata, a i kasnije, moćnici zapošljavali u administraciju i upravu koga su stigli od svojih tetaka, braće i sestara, komšija, kumova, dajdžinica itd, itd, bez ikakvih kvalifikacija ili bar bez adekvatnih. A onda došlo vrijeme da se traže kvalifikacije za određena mjesta. I, naravno, ne mogu rođaci ostati bez posla, ne daj bože, pa i sami su dobro "nagradili" moćnika da budu tu gdje jesu. Brže se donesoše odluke da se pomogne uposlenicima i da im se pomogne doškolovavanje iz budžeta. Pa neće valjda oni, državni uposlenici i namještenici plaćati iz svojih skromnih primanja nešto na šta ih zakon obavezuje. To neka plaćaju oni što idu redovno, oni što ih roditelji školuju. I oni što studiraju da stvarno nešto i nauče. Oni neka odlaze u strane zemlje. A što bi ovi koji već rade, nemaju oni vremena, nemaju kad. A rokovi pristigli i šta da radiš?

 

Dosjetiše se dovitljivi: Kupuj ispite, kupuj diplome. I kako se samo brzo dogovoriše i oni što im trebaju diplome i oni koji te diplome dodjeljuju! I začas, svi kvalificirani, svi imaju papire koji baš odgovaraju radnom mjestu na kome oni sjede.

 

Prođoše, tobože, revizije i sve u redu. Niko ne osta bez radnog mjesta, neki čak i napredovaše. I vuci siti i ovce na broju. Tako mi zaključismo kako smo veliki dio reforme javne uprave sa uspjehom završili. I svi su znali za to. Svi! I sad smo kao iznenađeni da je najveći broj takvih diploma stečen za nekoliko dana i za nekoliko hiljada. Bravo. Sad ćemo skupljati poene na tome kako ćemo ih raskrinkavati. I da bar budemo dosljedni i idemo do kraja. Ali nećemo, nažalost.

 

Poneko će "stradati" sigurno jer je ostao bez zaleđa ili se nekom zamjerio. A i mora se nekako pokazati kakav takav rezultat ove aktivnosti. A onda će se svjetla pozornice ugasiti i na radnim mjestima će ostati i dalje nekvalificirani i nekompetentni. Jadna zemljo! Sretan ti put u reforme i svijetlu budućnost.

 
Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još