FOTO/ Policija u porodičnoj kući imala šta vidjeti

Ovo je uhapšeni vehabija Armin Alibašić: Pronađen priručnik za bombe, testirao ih i spremao se za teroristički napad?

Hronika17.01.19, 09:40h

Ovo je uhapšeni vehabija Armin Alibašić: Pronađen priručnik za bombe, testirao ih i spremao se za teroristički napad?
Jedan od lidera "Dava tima" Asmir Biševac navodno je komentarisao da je zabrint za Armina Alibašića "da ne uradi nešto što ne treba"

 

Pripadnik vehabijskog pokreta "Dava tim centar" Armin Alibašić, koji je uhapšen 13. januara ove godine u Novom Pazaru, spremao je teroristički napad u Srbiji, ekskluzivno saznaje Blic. U tome su ga spriječili pripadnici Bezbjednosno-informativne agencije i policije.

 

Alibašić je nekoliko sati prije nego što je uhapšen bio u selu nadomak Đurđevih stupova gdje je i prethodnih godina vježbao borilačke vještine, izvodio taktičku vojnu obuku, vježbao kampovanje, preživljavanje...

 

- Armin je praćen i zaustavljen u Novom Pazaru, a sa sobom je nosio ranac. U njemu je bila jedna vazdušna puška sa optičkim nišanom i pipadujućim dijabolama, dok je za njegovim pojasom nađen nož, ali i USB sa memorijom - objašnjava sagovornik Blica.

 

Prema informacijama do kojih je došao Blic, u porodičnoj kući Alibašića u Novom Pazaru na potkrovlju policija je otkrila improvizovanu hemijsku laboratoriju sa većom količinom hemijskih supstanci, elemente namijenjene za punjenje, kao što su metalni opiljci, a koji služe za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, priručnik za pravljenje eksplozivnih naprava, bilješke o gradovima i njihovim udaljenostima od Novog Pazara, zastave Islamske države, kao i nacrtano obilježje terorističke organizacije Islamske država, mačete i nekoliko improvizovanih meta.

 

armin-alibasic-pretres-1

 

- Alibašić je u prethodnom periodu izrađivao eksplozivne naprave koje je testirao u prirodi i ribolovu. Zato i postoji sumnja da je narednih dana planirao teroristički napad u našoj zemlji - objašnjava Blicov sagovornik.

 

armin-alibasic-prirucnik

 

Uhapšenom Arminu Alibašiću određen je pritvor nakon čega će biti saslušan u tužilaštvu.

 

"Plašimo se da ne uradi nešto što ne treba"

 

asmir-bisevac

 

Jedan od lidera "Dava tima" Asmir Biševac (na slici) navodno je komentarisao da je zabrint za Armina Alibašića "da ne uradi nešto što ne treba".

 

Kako "Blic" saznaje, dešavalo se da Alibašić svojim bliskim ideološkim vezama ne odgovara na telefonske pozive po nekoliko dana, što je kod njih izazivalo veliku zabrinutost.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još