Po povratku iz Sirije uhapšen na Aerodromu Sarajevo

Podignuta optužnica protiv Muniba Ahmetspahića, koji je ranije oslobođen zbog pomaganja Mevlidu Jašareviću

Hronika14.01.19, 20:48h

Podignuta optužnica protiv Muniba Ahmetspahića, koji je ranije oslobođen zbog pomaganja Mevlidu Jašareviću
“Tereti se da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom čega je i teško ranjen na području Sirije”, navodi se u saopćenju Tužilaštva

 

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Muniba Ahmetspahića koja ga tereti za terorizam, odnosno da je boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) proglasilo terorističkim.

 

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Ahmetspahić se tereti da je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija ISIL, “Jabhet al-Nusra“, “Al-Nusrah Front”.

 

“Tereti se da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom čega je i teško ranjen na području Sirije”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

 

Istraga protiv Ahmetspahića je, kako su rekli u Tužilaštvu, vođena u predmetu kodnog naziva “Damask”, koji se vodi s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inostranstvu.

 

Ahmetspahić je uhapšen krajem novembra 2018. godine na Aerodromu Sarajevo zbog sumnje da je učestvovao u ratu u Siriji, a ranije je pravosnažno oslobođen optužbi za organizovanje terorističke grupe, odnosno da je uništio dokaze i tragove nakon što je Mevlid Jašarević u oktobru 2011. u Sarajevu pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Jašarević je zbog ovog napada osuđen na 15 godina zatvora.

 

(Detektor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još