Premijer Tsipras traži glasanje o povjerenju

Grčka na ivici haosa, pada vlada? Ministar odbrane podnio ostavku zbog novog imena Makedonije

Front13.01.19, 18:52h

Grčka na ivici haosa, pada vlada? Ministar odbrane podnio ostavku zbog novog imena Makedonije
Dvije države dogovor o imenu postigle su u junu, ali Makedonija će ga početi koristiti tek kad i parlament u Ateni ratificira taj sporazum

 

Grčki ministar odbrane podnio ostavku zbog novog imena Makedonije

Grčki ministar odbrane Panos Kammenos, koji dolazi s desnice, podnio je u nedjelju ostavku u znak protesta protiv dogovora o novom imenu Makedonije, prenosi agencija Reuters.

 

Ministar Kammenos, čija stranka Neovisni Grci podržava vladu premijera Alexisa Tsiprasa, već se dugo protivi dogovoru s Makedonijom potpisanom prošle godine.

 

Makedonski parlament u petak je izglasao izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija.

 

- Pitanje imena Makedonije... ne dopušta mi da ne žrtvujem ministrovu stolicu - rekao je nakon sastanka s Tsiprasom u nedjelju ujutro.

 

- Zahvalio sam premijeru na suradnji i objasnio sam mu da zbog tog nacionalnog pitanja ne možemo više nastaviti zajedno - dodao je Kammenos i zahvalio se Tsiprasu na, kako je rekao, odličnoj saradnji tokom posljednje četiri godine.

 

Također je najavio povlačenje svoje nacionalističke stranke Nezavisni Grci (ANEL) iz Vlade.

 

Tako je dodao da će iz Vlade povući i šestero drugih ministara iz svoje stranke.

 

Kazao je kako u slučaju da se bude glasalo o povjerenju Vladi, ANEL će glasati protiv jer bi u suprotnom to bio zapravo glas za sporazum.

 

Ukoliko neko iz stranke bude glasao 'za', kako je rečeno, bit će isključen iz stranke.

 

Kammenos je pozvao i na raspisivanje referenduma o Sporazumu sa Makedonijom.

 

Tsiprasova koalicija ima 153 mjesta u parlamentu od ukupno 300, a njegova stranka Syriza 145.

 

Grčki premijer je na konferenciji za novinare rekao da će tražiti da se u parlamentu glasa o povjerenju Vladi kako bi se na miru mogao završiti mandat Vlade, koji ističe u oktobru 2019. godine.

 

Rekao je kako će od predsjednika parlamenta zatražiti da započne s potrebnim pripremama kako bi se o povjerenju raspravljalo već utorak, a glasalo u četvrtak.

 

Tsipras je zahvalio ANEL-u na dobroj suradnji, rekavši da poštuje njihov stav, ali da je sporazum iz Prespe ključan jer Grčka želi biti stabilizirajući i vodeći faktor na Balkanu.

 

Odluka Kammenosa bi mogla destabilizirati vladajuću koaliciju pred parlamentarne izbore u Grčkoj u oktobru, ali i pred izbore u maju za Evropski parlament.

 

Što se tiče dogovora s Makedonijom, i dalje ostaje neizvjesnost o njegovom usvajanju u parlamentu, budući da nije sigurno hoće li članovi stranke ANEL slijediti svog lidera Kammenosa, prenosi Beta.

 

Tsipras je u petak navečer čestitao makedonskom premijeru Zoranu Zaevu na usvojenom sporazum i dodao da će glasanje u grčkom parlamentu biti za desetak dana.

 

Dvije države dogovor o imenu postigle su u junu, ali Makedonija će ga početi koristiti tek kad i parlament u Ateni ratificira taj sporazum.

 

Makedonski premijer Zoran Zaev u subotu je pozvao, kako je rekao, svoje grčke prijatelje da ostave iza sebe stari spor te da i oni ratificiraju sporazum kojim će se njegova domovina preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!