Predsjedavajući Predsjedništva BiH najavio

Dodik: BiH nije želja nego moranje, RS će raditi na vraćanju oduzetih nadležnosti

Front09.01.19, 17:07h

Dodik: BiH nije želja nego moranje, RS će raditi na vraćanju oduzetih nadležnosti
U Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine pokrenuli su i proceduru osporavanja Zakona o "Danu RS-a", koji je u oktobru 2016. godine usvojila Narodna skupština, iako je taj sud osporavao referendum o tom datumu i poništio njegove rezultate

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je danas u Banjoj Luci da će insistirati na odredbi državnog Ustava koja kaže da Bosna i Hercegovina ima samo one nadležnosti koje su joj izričito date tim ustavom. 

 

Dodik kaže da se tu ne ubrajaju one nadležnosti koje su nametali visoki predstavnici ili Parlamentarna skupština. 

 

- Time ćemo se pozabaviti na pametan način - kazao je. 

 

Dodao je da sloboda srpskog naroda ne znači neslobodu drugih. 

 

U obraćanju na prijemu u povodu "Dana RS-a", 9. januara, koji je kao neustavan ocijenio Ustavni sud BiH, Dodik je rekao da je RS "stvorena tog datuma 1992. godine" te da je uvjeren da "proslavom tog dana niko nije povrijeđen". 

 

Za BiH je ponovo rekao da "nije želja nego moranje". 

 

- Tamo smo silom međunarodnog pregovaračkog procesa, stavljeni u kontekst ugovora, koji su kasnije upravo oni koji su ga kreirali masovno kršili, oduzimajući nam prava i prenoseći na nivo BiH, stvarajući nemoguću i neperspektivnu zemlju, smanjujući šansu i perspektive srpskog naroda u RS da može da se autonomno razvija, bez zapreka – ustvrdio je on.   

 

Ponovio je da će RS raditi na vraćanju "oduzetih nadležnosti". 

 

Bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS, koji su 5. januara prošle godine predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a", upozorili su da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te stav Venecijanske komisije. 

 

U Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine pokrenuli su i proceduru osporavanja Zakona o "Danu RS-a", koji je u oktobru 2016. godine usvojila Narodna skupština, iako je taj sud osporavao referendum o tom datumu i poništio njegove rezultate.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još