Pompeo poziva na prihvatanje Godišnjeg nacionalnog programa za BiH

Državni sekretar SAD-a pisao Predsjedništvu BiH: Srbija ima bliske veze s NATO-om, nema razloga da ih nema i BiH

Front08.01.19, 20:10h

Državni sekretar SAD-a pisao Predsjedništvu BiH: Srbija ima bliske veze s NATO-om, nema razloga da ih nema i BiH
razumije da postoji zabrinutost unutar Predsjedništva da bi veći stepen saradnje sa NATO savezom mogao imati uticaja na odnose sa susjednim zemljama

 

Američki državni sekretar Michael R. Pompeo uputio je Predsjedništvu BiH pismo, u kojem ih poziva da prihvate Godišnji nacionalni program za BiH, što je NATO savez omogućio nedavnom odlukom.

 

U pismu Predsjedništvu Pompeo odaje priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Godišnjeg Nacionalnog plana i poziva vlasti da ga proslijede Briselu što prije.

 

“Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u BiH, te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima sa Evropskom unijom. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne bh. vlasti i iskoristite prednosti procesa usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana”.

 

Pompeo kaže da je želja BiH da se približi Alijansi jasno naglašena u aktuelnoj Strategiji vanjske politike BiH te da razumije da postoji zabrinutost unutar Predsjedništva da bi veći stepen saradnje sa NATO savezom mogao imati uticaja na odnose sa susjednim zemljama.

 

Ističe da Srbija, iako nije članica NATO-a, niti je izrazila želju da to postane, ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vježbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a, te da nema razloga da BiH ne uspostavi slične bliske veze s NATO-om.

 

Pompeo na kraju dodaje kako je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da, upravo zato, Sjedinjene Američke Države žele i cijene veći stepen saradnje sa BiH te ističe da je sada pravo vrijeme da se NATO savezu dostavi Godišnji nacionalni plan.

 

Popmeo je kazao da BiH treba biti ponosna na priznanja koja dobijaju vojnici Oružanih snaga BiH koji zajedno sa NATO jedinicama učestvuju u misiji Odlučna podrška u Afganistanu.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!