nakon privođenja i puštanja na slobodu

Oglasilo se Tužilaštvo o slučaju Stanivuković

Hronika03.01.19, 10:02h

Oglasilo se Tužilaštvo o slučaju Stanivuković
Stanivuković je, nakon ispitivanja, pušten da se brani sa slobode

 

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka danas su potvrdili da će protiv Draška Stanivukovića (1993.) biti nastavljena istraga u redovoj proceduri, a nakon što je policija jučer protiv njega dostavila izvještaj, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje nereda. 

 

Stanivuković je, nakon ispitivanja, pušten da se brani sa slobode, jer nisu ispunjeni zakonski razlozi za predlaganje mjere pritvora predviđeni Zakonom o krivičnom postupku RS. 

 

- Osumnjičeni je od 27. do 30. decembra 2018.godine, na teritoriji Grada Banja Luka, učestvovao u grupi većeg broja ljudi, te podstrekavao ozbiljnom prijetnjom na izvršenje nasilja, zbog čega je došlo do ugrožavanje javnog reda i mira, te ugrožavanja sigurnosti dvije osobe – potvrdili su iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka. 

 

Za Stanivukovićem, kao i za Davorom Dragičevićem, te još nekim osobama iz grupe "Pravda za Davida", bila je raspisana potraga zbog sumnje da su počinili krivična djela i prekršaje 30. decembra, nakon protesta u Banjoj Luci, saopćeno je ranije iz policije. 

 

Policija je zbog činjenja prekršaja i kršenja zakona zabranila okupljanja grupe „Pravda za Davida“, a sinoć su od njih tražili i da se ne zadržavaju ni u dvorištu pravoslavne crkve u Banjoj Luci. 

 

-Zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, sprječavanja normalnog odvijanja saobraćaja te nepoštovanja Zakona o javnom okupljanju RS, sva buduća javna okupljanja grupe 'Pravda za Davida' će biti spriječena i prekinuta u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS, a učesnici takvog javnog okupljanja će biti sankcionisani u skladu sa zakonom - upozoreno je ranije iz Policijske uprave Banja Luka.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!