foto/ DOK SE NA DRUGOJ STRANI SPREMAO KONCERT HARISA DŽINOVIĆA

Krici nemoći i bola razarali Trg Krajine: 'Sine moj, nazad nema, nema gdje. Na grob ne mogu, u kuću ne mogu...'

Hronika30.12.18, 19:14h

Krici nemoći i bola razarali Trg Krajine: 'Sine moj, nazad nema, nema gdje. Na grob ne mogu, u kuću ne mogu...'
- Dragi moj sine, predao sam ti svoje amajlije u amanet, nazad nema, nazad nema gdje. Na grob ne mogu, u kuću ne mogu, u tvoju sobu ne mogu. Nema tebe, nema mene. Oni svi živi i zdravi. Zahtjevi su stari osam mjeseci. Odavde ne idem - poručio je večeras Davor Dragičević

18: 59 Davor Dragičević, otac stradalog banjalučkog mladića Davida, rekao je večeras da neće otići s banjalučkog trga, dok se ne ispune ranije postavljeni zahtjevi, koji će, tvrdi, biti još radikalniji. 


Ponovio je da je njegov sin otet i ubijen te uputio oštre optužbe na vlast i rukovodstvo policije RS-a. 


- Ja nisam ovdje večeras da nikoga srušim. Ja ću vas srušiti pravno i kompletnu RS. Ne budem li dobio ispunjenje zahtjeva, znam kako ću vas bez pravde srušiti. Pokušaj ubistva 25. decembra Davora Dragičevića, majke Suzane, kćeri Teodore i najodanijih ljudi oko mene... Milorad Dodik i Dragan Lukač su najveći zločinci ovoga naroda - ustvrdio je Dragičević na velikom skupu na glavnom gradskom trgu, gdje su postavili i simbole "Davidovog srca", fotografije, svijeće i cvijeće. 

 

U svom kasnijem govoru rekao je:

 

- Ma j... ti državu koju si stvorio i učestovao u stvaranju i koja ti da na dar da kovčeg i to ti uradi od djeteta. Ma j... tu državu. Ne mogu ni plata, gledam sliku, ljubim, ne znam više ko sam, šta sam. Hoću da plačem, hoću da jaučem, hoću da sanjam. Tebe nema, više nikad doći nećeš. Ko je vrijedan boli, tebe, mene? Neće više biti skupova na ovaj način, nemamo više šta uraditi. Idem prvi za svoje dijete protiv vas svih!.


Davidova majka Suzana Radanović je upitala Dodika i Lukača “koga to kriju“ te ponovila tvrdnju da je policija kriva za smrt njenog sina i da, po funkciji, za to smatra odgovornim ministra policije. 


Okupljeni su uzvikivali „Pravda za Davida“, „Lukaču ostavka“, „Ubice“... 


Za večerašnji skup pokret „Pravda za Davida“ je tražio i dobio dozvolu nadležnih organa. 


Davor Dragičević saopćio je ranije da zahtijeva ostavke funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, kao i hapšenje određenih osoba, a rok za to je bio večeras do 18 sati. 


Zvaničnici RS-a smatraju da je za slučaj stradanja Davida Dragičevića nadležno tužilaštvo, a Dodik je ustvrdio da je ovaj pokret politički motivisan „sa jasnim političkim aspiracijama i zahtjevima".

 

pravda-za-davida-trg-krajine

 

18:05 Davor Dragičević na večerašnjem skupu rekao je da je danas 280. dan na trgu Davida Dragičevića, a potom na početku govora naveo sljedeće: 

 

- Na kraju ću imati veći govor. Dragi moj sine, predao sam ti svoje amajlije u amanet, nazad nema, nazad nema gdje. Na grob ne mogu, u kuću ne mogu, u tvoju sobu ne mogu. Nema tebe, nema mene. Oni svi živi i zdravi. Zahtjevi su stari osam mjeseci. Odavde ne idem. Milorade Dodiku, Lukaču, dok se zahtjevi moji ne ispune i biće sve radikalniji. Ja nisam ovdje da rušim nikoga, ja sam sve već srušio. Snimak otmice Davida Dragičevića postoji. 25. 12. bio je pokušaj ubistva Davora Dragivića, majke Suzane i naše Teodore. Mi smo mirni i dostojanstveni koliko god treba, a mi ćemo i šetati. Budete li vi jedan incident napravili više nema dostojanstva, ali mi nećemo napraviti prvi korak, ni prvi incident. Ne budem li dobio svoje zahtjeve koji će biti još radikalniji ili ako budete napravili bilo koji incident ova ruka će biti spuštena, niko me ne interesuje. Milorad Dodik i Dragan Lukač su najveći zločinci svog naroda - poručio je na početku skupa večeras u Banjaluci.

 

17:35 Građani se okupljaju na Trgu pred velike proteste. Okupljeni pjevaju 'Klinac u getu', javlja reporter portala Buka.


Zahtijevaju se ostavke ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, načelnika Uprave za organizovani kriminal Darka Ilića, direktora policije RS Darka Ćuluma, patologa i načelnika Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana, tužilaca Želimira Lepira i Dalibora Vreće.

 

davidovo-srce-trg-krajine


Reporter Buke zabilježio je detalje sa Trga koje možete pogledati ovdje, a više o ultimativnim zahtjevima koji će večeras ponovo biti javno prezentovati možete čitati u tekstu: Rastu tenzije pred javni doček Nove godine: Davor Dragičević objavio listu zahtjeva uoči sutrašnjeg protesta na Trgu Krajine.

 

 Kako javlja agencija Fena, za ovaj skup su tražili i dobili dozvolu. Tražili su i da se do početka skupa "Pravda za Davida", uhapse: Filip Ćulum, Đorđe Rađen, Zoran Bošnjak, Mikica Marjanac, Siniša Kojdić, te inspektor Bojan Karanović


- Ukoliko ovi zahtjevi ne budu ispunjeni do 18 sati, mi ne odlazimo sa trga Davida Dragičevića, i za sve ostalo šta se bude događalo poslije tog momenta isključivu odgovornost snosit će Milorad Dodik, Željka Cvijanović, svi pripadnici MUP-a RS i tužilastvo RS – ustvrdio je Dragičević u ranijem saopćenju. 


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je dokaze odgovornosti za one čije se smjene traže, te ponovio da je jedino mjesto razjašnjenja "slučaja Dragičević" tužilaštvo, a ne izvršni organi vlasti.


 Dodik je u Istočnom Sarajevu rekao i da je pokret "Pravda za Davida" s jasnim političkim aspiracijama i zahtjevima. 


- U taj pokret ušli su predstavnici opozicije koji pokušavaju da na taj način nadoknade svoj izborni debakl - ustvrdio je Dodik i dodao da "ulica neće modelirati političke odnose u RS". 


I predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović smatra da „nije ljudski, ni moralno zloupotrebljavati bol porodice Dragičević i politizovati slučaj stradanja Davida Dragičevića kako bi se na ulici preoblikovala vlast u RS". 


Nedaleko od Trga Krajine sve je spremno za večerašnji prednovogodišnji koncert Harisa Džinovića, koji je najavljen za 21 sat.
 

 

(FENA/ DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još