Godina od odlaska dr. Gavrankapetanovića sa KCUS-a

Nastavlja se afera 'zlatna koka': Inspektori MUP-a izuzeli tonske zapise s Vijeća Medicine

Hronika29.12.18, 21:00h

Nastavlja se afera 'zlatna koka': Inspektori MUP-a izuzeli tonske zapise s Vijeća Medicine
Uz suspendovanu, razriješenu i ponovo izabranu za v.d. dekanesu, većinom glasova stali su članovi NNV-a Fakulteta, o čemu svjedoče dijelovi njihove diskusije u danu u kojem ju je UO UNSA razriješio

 

Izvor: Oslobodjenje.ba

Piše: Edina Kamenica

 

Danas se navršila godina otkako je nakon tri decenije provedene na Ortopedskoj klinici KCUS-a, i Kliniku i KCUS napustio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović. Odlasku je svjedočilo nekoliko novinarskih ekipa, koje su kamere morale iznijeti izvan kruga KC-a, gdje je i profesor dao izjavu.

 

Izvršenje

 

- Podobnost, ulizivanje, ogovaranje nisu ispravan put. Čast liječničke profesije, kao i zakon o liječništvu nas obavezuju da govorimo istinu radi dobra i bolesnika i zdravstvenih radnika. Sloboda misli, sloboda ljekara, sloboda univerziteta su ideje kojima ostajemo odani, jer samo tako možemo liječiti najbolje. Sretan sam jer pripadam generaciji ortopeda koja je ostala uspravne kičme u vremenu iskušenja, rekao je prof. Gavrankapetanović, rad nastavivši u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, u koju je prešlo još nekoliko ortopeda sa Koševa.

 

Taman kada se mislilo da je prestala višemjesečna agonija vezana za taj odlazak, stiže vijest o tome da prof. dr. Semra Čavaljuga, dekanesa Medicine, nije htjela izvršiti odluku UO UNSA i vratiti u nastavni proces prof. Gavrankapetanovića, “jer je odlaskom s KCUS-a izgubio nastavnu bazu”.

 

Iako su u međuvremenu razni nadležni organi zatražili vraćanje profesora na Medicinu, to se još nije desilo.

 

No, na ovom fakultetu su se istovremeno dešavale i brojne druge nepravilnosti i zakonski prekršaji, o čemu najbolje govore podaci iz službene evidencije Inspektorata prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

 

- U toku 2018. godine, na Medicinskom fakultetu prosvjetni inspektori su izvršili ukupno 41 inspekcijski nadzor, od čega 23 usmjerena, 17 kontrolnih i jedan redovni. Radi utvrđivanja nepravilnosti u radu, inspektori su djelovali donošenjem sedam rješenja, dva zaključka o dozvoli prisilnog izvršenja uz izricanje kazne od 50 i 200 KM, te izdavanjem 16 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 48.000 KM, kažu u Upravi.

 

S druge strane, kantonalni inspektori rada u 2018. godini nisu izricali novčane kazne pravnom i odgovornom licu Medicinskog fakulteta. Šta stoji iza toga?

 

Kantonalni prosvjetni inspektor za visoko obrazovanje je 19. oktobra naredio Medicinskom fakultetu da postupi po rješenju UO UNSA od 7. septembra da vrati prof. Gavrankapetanovića među studente, a Medicinski fakultet je uložio žalbu.

 

Šestog novembra inspektor je donio Zaključak o dozvoli prisilnog izvršenja sa novčanim kažnjavanjem, te potom izvršio kontrolni nadzor.

 

Prof. dr. Nermin Sarajlić, koji je prisustvovao nadzoru, objasnio je da Fakultet nije postupio prema odluci UO, odnosno prema rješenju inspektora, jer su mu potrebne precizne instrukcije.

 

- Postupanjem po rješenju UO, nanijela bi se materijalna i druga šteta, kako Medicinskom fakultetu tako i KCUS-u, a u konačnici i široj društvenoj zajednici, rekao je prof. Sarajlić, tvrdeći da bi, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, KCUS kao nastavna baza Medicinskog fakulteta prekršajno bio sankcionisan, zajedno sa Fakultetom novčano kažnjen, a “mogla bi mu biti izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu do šest mjeseci”.

 

Uporedo sa radom inspekcije, NNV Medicinskog fakultetu se više puta, direktno i indirektno, izjašnjavao o odluci UO UNSA vezanoj za povratak prof. Gavrankapetanovića na Medicinu.

 

Na jednoj od sjednica, prof. dr. Semra Čavaljuga je izvijestila o dešavanjima nakon 2. vanredne sjednice NNV-a, odnosno o tome da su “inspektori MUP-a, na zahtjev Tužilaštva, izuzeli diktafon s tonskim zapisima svih sjednica održanih u proteklom periodu, kao i same zapisnike”.

 

- Tako da više ne posjedujemo tonske zapise tih sjednica, istakla je prof. Čavaljuga, u to vrijeme suspendovana kao dekanesa.

 

Prof. Čavaljuga je rekla i to da je Medicinski fakultet od tada zaprimio još četiri naredbe za hitno dostavljanje dokumentacije.

 

Pokušali smo u Tužilaštvu KS-a dobiti dodatnu informaciju o izuzetim tonskim zapisima i zapisnicima.

 

Portparolka Tužilaštva nam je samo mogla reći “da je predmet u toku”.

 

Uz suspendovanu, razriješenu i ponovo izabranu za v.d. dekanesu, većinom glasova stali su članovi NNV-a Fakulteta, o čemu svjedoče dijelovi njihove diskusije u danu u kojem ju je UO UNSA razriješio.

 

Prof. dr. Mirza Dilić je rekao da “ni sada ne može da vjeruje da je UO, koji treba da bude spona između Vlade i Univerziteta, odnosno organizacionih jedinica, ipak izglasao nezakonite odluke, koje su u suprotnosti sa stavom Ministarstva”.

 

Prof. Dilić je mislio na rješenje bivšeg ministra obrazovanja KS-a Elvira Kazazovića, kojim je on stao uz dekanesinu odluku o Gavrankapetanoviću. U međuvremenu, Kazazović je poništio svoje, nezakonito rješenje.

 

Prof. dr. Sebija Izetbegović je naglasila da je Medicinski fakultet organizaciona jedinica Univerziteta koja najviše zarađuje (“zlatna koka”) i koja daje najveći naučni doprinos, te vjeruje da se sve ovo dešava zbog novca koji zarađuje Fakultet.

 

Prof. dr. Semir Bešlija je istakao “da na Univerzitetu nisu shvatili šta se desi kada se jedno ovakvo tijelo uvrijedi”.

 

Prof. dr. Enra Suljić je pozvala Vijeće da ne dozvoli “’da polupismeni politički moćnici upravljaju nama. Vrijeme je da se ozbiljno izjasnimo”.

 

Brojanje

 

Prof. dr. Senija Rašić je stava “da ovo nije usmjereno samo protiv dekana nego protiv svih nas”, a to misli i prof. dr. Mevludin Mekić. Najstariji član NNV-a, prof. dr. Amira Redžić je istakla “ponos što diskusije teku u ovom pravcu”.

 

Juče je rektor, prof. Škrijelj, kao što je i najavio, poništio rješenje NNV-a Medicinskog fakulteta u Sarajevu, koje je razriješenu dekanesu prof. dr. Semru Čavaljugu ovaj put postavilo za v.d. dekana.

 

Inače, i juče i dan ranije, na web stranici Medicine objavljena su javna obraćanja Medicinskog fakulteta, kojima je povod bio tekst naše glavne i odgovorne urednice, kao i intervju rektora za Oslobođenje. S obzirom na to da se nisu direktno obratili našem listu, nemamo ni obavezu da reagovanja citiramo, ali i zato što na naše brojne upite u posljednje vrijeme, Ured dekana nije odgovarao. Jedno je u ovim predugim tekstovima jasno: umjesto da otklanjaju brojna neriješena pitanja na Fakultetu, s Medicine upiru prstom na rektora i na Oslobođenje. Primijetimo samo da na rektorovu izjavu da je Fakultetu izrečeno 35.000 KM kazni, odgovaraju: “Ni blizu. Nismo platili ni petinu toga...”, te dodaju da bi rektor trebao znati brojati. Skrećemo pažnju na podatak iz ovog teksta. Inspektori prosvjetne inspekcije su Medicini izdali 16 prekršajnih naloga, ukupnog iznosa od 48.000 KM. Dakle, zaista nije 35.000. A da li se platio prekršaj ili kazna, svejedno je.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!