IZA KULISA IZBORA NOVOG MANDATARA VIJEĆA MINISTARA

Zoran Tegeltija nije dobio dovoljno ruku, sjednica prekinuta u ključnom trenutku: Ko je glasao za, a ko protiv?

Front29.12.18, 09:21h

Zoran Tegeltija nije dobio dovoljno ruku, sjednica prekinuta u ključnom trenutku: Ko je glasao za, a ko protiv?
Predsjedništvo BiH još nije uputilo zvaničan prijedlog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, iako su konsultacije obavljene, a u javnosti je odavno poznato ime Zorana Tegeltije za tu funkciju

 

Blokada i opstrukcije u vezi s konstituisanjem Vijeća ministara BiH i imenovanjem Zorana Tegeltije za mandatara su nastavljene, jer u petak nije konstituisana Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara.


Naime, sjednica je u petak u Sarajevu prekinuta u momentu kada su predloženi kandidati koji su trebali činiti tijelo Komisije.


Na prijedlog Nenada Nešića (DNS), sjednica je prekinuta nakon što je rezultat glasanja bio šest prema šest (dva člana nisu bila prisutna) i kada je postalo očigledno da predloženi kandidati ne mogu dobiti većinu.


Parlamentarna većina predložila je Stašu Košarca (SNSD) za predsjedavajućeg, a Predraga Kožula (HDZ) i Halida Genjca (SDA) za zamjenike.


- Sjednica bi trebalo da bude nastavljena poslije novogodišnjih i božićnih praznika. Očekujem da će u nastavku sjednice biti ispoštovana politička volja naroda iskazana na izborima - rekao je Nešić, koji smatra da se u ovom slučaju radi o opstrukciji i onemogućavanju izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara.


Genjac je kazao da se jedno tehničko pitanje pretvorilo u politikantsko pitanje te da smatra da su oni što su glasali protiv bili dužni dati druge prijedloge. Na pitanje šta misli o Tegeltiji, Genjac je rekao da o njemu može misliti samo na osnovu onoga što on kaže u pogledu pitanja koja su bitna za Vijeće ministara BiH.


Košarac ističe da očito postoje strukture u BiH koje ne žele da dođe do konstituisanja Vijeća ministara, jer je neophodno da to prođe kroz Komisiju.


- Ako žele da parališu institucije BiH, nećemo biti protiv - rekao je Košarac.


Dženan Đonlagić (DF) rekao je da je evidentno da nema adekvatne većine u Predstavničkom domu BiH i izrazio čuđenje što je predstavnik SBB-a glasao za rukovodstvo komisije te dodao da ne zna šta to znači.


Kožul je ocijenio neizbor rukovodstva Komisije blokadom i opstrukcijama, te da je od 14 članova Komisije po nacionalnosti jedini on Hrvat i da je stoga, prema Poslovniku, njegov izbor za zamjenika predsjedavajućeg bio neizbježan i logičan.


Borislav Borenović (PDP, poslanik u Predstavničkom domu BiH), koji je glasao protiv predloženih kandidata, rekao je da je to uradio zbog političkih, demokratskih i ljudskih razloga. Poručio je kako će, ukoliko Tegeltija bude kandidat, s obje ruke glasati protiv toga jer smatra da je on grobar ekonomije RS.


Saša Magazinović (SDP) kazao je da nije izabrano rukovodstvo Komisije zbog toga što SDA, SNSD i HDZ nemaju većinski kapacitet i da oni neće podržati Tegeltiju.


Lider SDS-a Vukota Govedarica rekao je da ova stranka nema nijednu obavezu kojom bi dala bezrezervnu podršku Tegeltiji, naročito ako se uzmu u obzir sve smjene ambasadora, koje su loša poruka demokratiji i diplomatskim načelima, koja su prema Dodikovom, Komšićevom i Džaferovićevom mišljenju definisana kao odmazda prema političkim neistomišljenicima.


- Drugo, želimo čuti kakav je plan rada gospodina Tegeltije. Moramo znati da li dolazi da smanji akcize na gorivo ili da poveća PDV - kaže on.


Predsjedništvo BiH još nije uputilo zvaničan prijedlog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, iako su konsultacije obavljene, a u javnosti je odavno poznato ime Zorana Tegeltije za tu funkciju.


Komisiju treba da čini 14 članova: Halid Genjac (SDA), Staša Košarac (SNSD), Predrag Kožul (HDZ BiH), Branislav Borenović (PDP), Dženan Đonlagić (DF), Saša Magazinvić (SDP BiH), Dragan Mektić (SDS), Predrag Kojović (Naša stranka), Edita Đapo (SBB), Jakov Galić (SP), Nenad Nešić (DNS), Jasnim Emrić (A-SDA), Mirsad Kukić (PDA) i Aida Baručija (Nezavisni blok).


Cvijanović: Bacanje prašine u oči


Predsjednica RS Željka Cvijanović ocijenila je da je šokantna izjavom predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se mora konsultovati sa saveznicima da bi se odlučilo o formiranju vlasti na nivou BiH, iako su predstavnici političkih partija iz FBiH naviknuti da za sve idu u strane ambasade po mišljenje.


- To je apsurd. Izbori su sprovedeni i tamo je problem to da li oni (SDA) mogu da izaberu političke partnere. Sve drugo je bacanje prašine u oči - rekla je Cvijanovićeva te naglasila da ako njima nije u interesu da budu formirane institucije BiH, zemlje koju uporno brane, onda ih ne moraju formirati.


Smatra da je iza svega namjera da bude zadržana postojeća garnitura u Savjetu ministara, jer imaju svog predsjedavajućeg Denis Zvizdića, te da imaju i ministre iz RS koji su im nagodni.

 

(Nezavisne/Srna/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!