Mustafa Cerić u otvorenom pismu ruskom ambasadoru u BiH

Gospodine Ivancov, vrijeme je da se izvinite BiH! Pravite nedopustive greške u svojim izjavama...

Front28.12.18, 09:40h

Gospodine Ivancov, vrijeme je da se izvinite BiH! Pravite nedopustive greške u svojim izjavama...
Bosna je uvijek bila mjesto raznih doušnika, špijuna i klevetnika. Tražili su kod nje dlaku u jajetu, trun u oku i ahilovu petu. Sumnjičili su Bosnu za sve i svašta. Za vjeru i politiku, za jezik i kulturu. I otimali su joj sve, ali joj dušu nikad nisu ni sreli ni uzeli, piše Cerić

 

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić uputio je otvoreno pismo ambasadoru Rusije u Bosni i Hercegovini Petru Ivancovu. Pismo prenosimo u cjelosti:

 

Gospodine ambasadore Ivancov,

 

Hvala vam što ste mi dali povod da vam se obratim ovim otvorenim pismom i to baš pred Novu 2019. godinu po Miladu. Koristim se prilikom da vam čestitam Novu godinu, kao i vaš nadolazeći rusko-pravoslavni blagdan, sedmi januar, te da vam poželim dobro zdravlje. Nisam siguran da vam mogu poželjeti uspjeh u vašem diplomatskom poslu u Bosni, jer ste me razočarali posljednom vašom izjavom u srpskim medijima o tome da bi ulazak Bosne u NATO značio "dodatnu liniju razdvajanja".

 

Prije svega želim da znate, gospodine Ivancov, da je Bosna oduvijek bila i ostala na liniji razdvajanja između istočnog i zapadnog svjetonazora, tj., bizantijskog i rimskog scarstva. Ali, to joj nije nikad smetalo da bude i ostane poveznica ta dva svjetonazora, koji su se u Bosni podnosili najviše zahvaljujući svejtonazoru islamske kulture i civilizacije, svjetonazoru koji uvažava i Stari i Novi Zavjet onako kako Bog Svevišnji zapovijeda. Prema tome, nije potrebno da vi Bosnu podsjećate da je na liniji razdvajanja između istočne-bizantijske i zapadne-rimske kulture i civilizacije ili sfere utjecaja. Bosna to dobrano zna i navikla je da nosi tu časnu povijesnu ulogu. No, Bosni se čini da vi to, gospodine Ivancov, ne razumijete i zato pravite nedopustive greške u svojim izjavama o Bosni.

 

Stoga, imam potrebu da ja vas pdsjetim na ono što, vjerovatno, vi niste znale o Bosni:

 

Prvo, u Bosnu su dolazili, kroz nju su prolazili i iz nje su izlazili razni poklisari, veleizaslanici i ambasadori. Dolazili su i razni izviđači, posmatrači i igrači. Bosna je uvijek bila mjesto raznih doušnika, špijuna i klevetnika. Tražili su kod nje dlaku u jajetu, trun u oku i ahilovu petu. Sumnjičili su Bosnu za sve i svašta. Za vjeru i politiku, za jezik i kulturu. I otimali su joj sve, ali joj dušu nikad nisu ni sreli ni uzeli. Uvijek im se duša bosanska izmicala tamam kad pomisle da ju imaju u šaci. I optuživali su Bosnu za sve i svašta. Svima je kriva, ali je uvijek bila i ostala nedodirljiva vila. Nikad nisu dokazali da je izašto kriva. Jer, Bosna je zauvijek bila i ostala nevina. Gađali su je sa svih strana iz bliza i iz daleka. Pogađali se oko nje i domaći i strani plačenici. Ali, Bosnu nije nikad niko osvojio niti usvojio, svima se to samo činilo, jer Bosna je uvijek pripadala samo samoj sebi.

 

Drugo, i vi ste, gospodine Ivancov, samo jedan od prolaznih ruskih poklisara ili ambasadora, kojeg će Bosna brzo zaboraviti, jer ste joj dušu povrijedili i srce ranili time što se ne suosjećate s njenom genocidnom ranom, već na tu njenu ranu dolijevate sol što kod nje "dovodi do stvaranja dodatnih linija razdvajanja" od rusko-srpske politike, koja je u Bosni pristrasna, antibosanska i nedopustivo diskriminatorska. Ako vam to Bosna kaže, onda znajte da je to tako, jer Bosna ne govori svaki dan, kao što to radi vaš miljenik Milorad Dodik, ali kad nešto kaže, onda to odzvanja i na nebu i na zemlji.

 

Treće, vi ste, gospodine Ivancov, zadnji čovjek ili ambasador, koji je pozvan da Bosni čita lekcije oko NATO-a i oko bosanskog koncenzusa u vezi s NATO-om, posebno ako se zna da taj koncenzus postoji, ali kojeg ste vi zbog svojih ruskih interesa na Balkanu osporili i nagovorili ili još uvijek nagovarate srpsku politiku u Bosni da od toga odustane. To je nekorektno i nepošteno od vas, gospodine Ivancov.

 

Četvrto, o kakvoj srpskoj vojnoj neutralnosti vi, gospodine Ivancov, govorite dok vaša zemlja, Rusija, srpsku vojsku izdašno naoružava svim mogućim oružjima? Odakle vam tolika drskost u odnosu na bosanske žrtve genocida? Zar, stvarno, mislite da su Bošnjaci/Bosanci do te mjere blečci da im možete takve stvari govoriti. Zar vas nije stid Bošnjacima/Bosancima u oči pogledati? Zar vas nije stid da ih na taj način udarate u zdrav mozak?

 

Peto, zar vi, gospodine Ivancov, zaista mislite da će Bošnjaci/Bosanci ikad zaboraviti rusko sramno veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o srpskom genocidu u Srebrenici, kojeg je međunarodni sud pravde u Hagu dokazao i pravomoćno osudio? Zar vi mislite da se preko toga tako lahko prelazi kao da se nije ništa dogodilo? Varate se, gospodine Ivancov! To rusko veto u Vijeću sigurnosti UN-a ostaje crna mrlja na licu ruske politike, kao i srpske genocidne politike, za sva vremena, jer to pokazuje da ste vi bili i ostali na strani srpskih ratnih zločinaca, koji su ubijali nevine ljude, Bošnjake/Bosance, samo zato što su bili drugačije vjere i nacije.

 

Zbog svega gore navedenog, očekujem od vas, gospodine ambasadore Ivancov, da se izvinete Bosni za miješanje u njena unutarnja vojna pitanja, za neprimjerenu diplomatsku pristrasnost u korist srpskog naroda u Bosni, za nedopustivu prijetnju u vezi bezbjednosti i sigurnosti u Bosni, te za bezosjećajnost prema žrtvama genocida u Srebrenici.

 

Hvala vam na pažnji uz pozdrav i želje za vaše svestranije razumijevanje Bosne, ako Bog da!", stoji u pismu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još