udruženje bh novinari odgovara

Očekujemo izvinjenje funkcionera MUP- a RS novinarskoj zajednici BiH: Nejasno je šta demantujete!

Hronika26.12.18, 18:53h

Očekujemo izvinjenje funkcionera MUP- a RS novinarskoj zajednici BiH: Nejasno je šta demantujete!
Ističu da su takvi postupci u suprotnosti OSCE pravilima za ponašanje policije u kontaku s novinarima, kao i svim drugim međunarodnim standardima zaštite slobode izražavanja i sigurnosti novinara u kriznim situacijama

 

Udruženje BH Novinari saopćilo je da su jučer zaprimili odgovor Policijske uprave Banja Luka, u vezi s privođenjem novinara BHT-a iz Banje Luke Vladimira Šuška u prostorije PU Banja Luka dok je obavljao profesionalni zadatak, u kojem pokušavaju demantovati kako "novinar Vladimir Šušak nije priveden u PU Banja Luka". 

 

- Budući da u dopisu BH Novinarima navodite kako je idetitet novinara Vladimira Šuška utvrdjen tek "nakon profesionanog i korektnog razgovora (..) s policijskim službenicima u PU Banja Luka", potpuno je nejasno šta demantujete kada i sami tvrdite da je novinar Šušak boravio u Vašim prostorijama - navedeno je u saopćenju. 

 

Dodaju da su policijski odgovor i jučerašnje obraćanje medijima potpuno bespotrebni i zbog činjenice da Upravni odobr BH novinara i Linija za pomoć novinarima nisu imali nikakve primjedbe na ponašanje policajaca tokom razgovora s kolegom Šuškom, već na to da su ga policajci pokušali spriječiti u obavljanju profesionalnih zadataka na način da su novinara Šuška pozvali u PU i ispitivali ga. 

 

Ističu da su takvi postupci u suprotnosti OSCE pravilima za ponašanje policije u kontaku s novinarima, kao i svim drugim međunarodnim standardima zaštite slobode izražavanja i sigurnosti novinara u kriznim situacijama. 

 

- Isto tako, neosnovano je Vaše pozivanje na Zakon o policijskim i unutrašnjim poslovima Republike Srpske kojim se omogućava privodjenje lica u službene prostorije policije bez pismenog naloga nadležnog organa "čiji je idetitet potrebno utvrditi, kada nema drugog načina". Kolega Vladimir Šušak nije bježao, pružao otpor policiji ili na druge načine onemogućavao rad policije, zbog čega ste mogli utvrditi njegov identitet na licu mesta, bez da ste ga priveli/pozvali u prostorije PU Banja Luka - stoji u saopćenju. 

 

Da je cijeli ovaj postupak bio nepotreban, besmislen i u suprotnosti s dobrom praksom postupanja policijskih službenika prema "privedenim licima", iz BH Novinara tvrde da govori i podatak da ni jedan policijski službenik nije ni upitao novinara Vladimira Šuška da otkrje svoj idetitet i da pokaže novinarsku legitimaciju. 

 

Također, navode da je pušten bez ikakvih službenih zabilješki i razmjene bilo kakvih informacije s plicijskim službenicima PU Banja Luka, zbog čega sad i mogu tvrditi kako novinar nije priveden na ispitivanje. 

 

Još jednom žele naglasiti da se suština prigovora UO BH Novinara i Linije za pomoć novinarima najodgovornijim ljudima u policijskim strukturama Republike Srpske odnosi na ometanje novinara prilikom snimanja, fotografisanja i obavljanja drugih profesionalnih zadataka tokom jučerašnjih protesta i "akcije" policije RS. 

 

- Vaši postupci prema Vladimiru Šušku, bez ikakve dileme, jesu kršenje prava na slobodu izražavanja i ugrožavanje sigurnosti novinara. Žrtva takvog ponašanja nije bio samo kolega Vladimir Šušak, već još dvojica novinara: aktivista i novinar Ivan Begić koji je tokom naguravanja sa policijom i privodjenja zadobio lakše tjelesne povrede i novinar Miljan Kovač, koji je bio u grupi građana okupljenih na Trgu Krajine, kada su oboreni na zemlju tokom intervencije policijskih snaga. Zbog toga i dalje očekujemo javno izvinjenje oštećenim novinarima i cijeloj novinarskoj zajednici BiH od najviših funkcionera MUP RS i Policijske uprave Ban ja Luka - saopćeno je Udruženja BH novinari.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!