Video / Borba za mjesto dopredsjednika Skupštine USK

Razim: Da ne bi prava naroda bila uskraćena, predlažem sam sebe za predsjednika kluba Hrvata! Anel: Ja predlažem sebe!

Front21.12.18, 13:19h

Razim: Da ne bi prava naroda bila uskraćena, predlažem sam sebe za predsjednika kluba Hrvata! Anel: Ja predlažem sebe!
Tamo gdje Hrvata nema, jer su malobrojni pa nisu ni mogli dobiti vijećnika u kantonalnim skupštinama, kao što je to očito slučaj u Unsko-sanskom kantonu, uskaču obično Bošnjaci predstavljajući se kao Hrvati

 

Zanimljiv izbor odvijao se u jučer u Unsko-sanskom Kantonu sa sjedištem u Bihaću. Razim Halkić i Anel Šahinović prepirali su se ko će od njih dvojice dobiti poziciju koja inače pripada Hrvatima – mjesto dopredsjednika kantonalne skupštine. Kako se nisu mogli dogovoriti, uzeta je pauza te je nakon dužeg nagovaranja i vjerojatno trgovanja, skupštinska većina je izabrala Halkića, inače člana SDP-a.

 

Ali, tu nije kraj Ramizovoj političkoj karijeri kao novopečenog Hrvata. On ili možda Anel Šahinović, ovisno kako su se dogovorili, bit će iz tog kantona izabrani kao hrvatski zastupnici u Dom naroda. Naime, prema zadnjoj odluci CIK-a iz svakog kantona u Federaciji BiH se bira po jedan zastupnik svakog konstitutivnog naroda.

 

Tamo gdje Hrvata nema, jer su malobrojni pa nisu ni mogli dobiti vijećnika u kantonalnim skupštinama, kao što je to očito slučaj u Unsko-sanskom kantonu, uskaču obično Bošnjaci predstavljajući se kao Hrvati. Tako su se i u Goraždu pojavili hrvatski predstavnici. Edin Fejzić za sebe tvrdi da je Hrvat islamske vjeroispovijesti te popunjava mjesto koje pripada hrvatskim predstavnicima.

 

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!