Nakon velike čistke bh. diplomatskih predstavništava

Evo ko će biti novi ambasadori BiH: Uglavnom stara imena, a među njima...

Front19.12.18, 15:13h

Evo ko će biti novi ambasadori BiH: Uglavnom stara imena, a među njima...
Dodik i Komšić smijenili su gotove sve ambasadore koje su imenovali njihovi prethodnici Mladen Ivanić i Dragan Čović

 

Predsjedništvo BiH je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu, nakon što je opozvalo 21 ambasadora te tri šefa bh. misija u svijetu i tri generalna konzula, razmatralo i moguća imenovanja ambasadora koji će ih naslijediti. Naravno, ukoliko uspješno prođu predviđene procedure, kako u našoj tako u zemlji prijema.  

 

Kako nezvanično saznaje Dnevni avaz, tako bi Boro Bronza, inače profesor historijskih nauka iz Banje Luke, mogao biti budući ambasador u Švicarskoj.

 

Koviljka Špirić, nekadašnja ambasadorica u Kanadi i u još nekoliko zemalja, mogla bi biti ambasadorica u Poljskoj, Milica Ristović-Krstić, odbornica SNSD-a u Istočnoj Ilidži, spominje se kao buduća ambasadorica u Grčkoj, a Zdravko Begović, koji je prije desetak godina bio ambasador BiH u Ljubljani, mogao bi biti imenovan za ambasadora u Bugarskoj.

 

Milorad Živković, nekadašnji poslanik i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, mogao bi biti ambasador u Sloveniji, a Slaviša Ćeranić u Rumuniji.

 

Svi pobrojani popunit će kvote predviđene za ambasadorska mjesta iz reda srpskog naroda i uglavnom su kadrovi SNSD-a.

 

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nakon jučerašnje sjednice nije htio otkriti imena novih ambasadora, izjavivši „da je diplomatska politička praksa da se ne saopćava ime dok ga zemlja domaćin ne prihvati.“

 

Također, Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva, odabrao je svoju „reprezentaciju“ ambasadora, pa se tako spominje da bi Jadranka Negodić, nekadašnja ambasadorica u Velikoj Britaniji, mogla biti na čelu Ambasade BiH u Njemačkoj.

 

Ivana Robović iz DF-a bi, navodno, mogla biti nova ambasadorica BiH u Belgiji, a Slavko Matanović, koji je kratko vrijeme bio ministar prometa i komunikacija BiH u ime DF-a, trebao bi biti ambasador u Rimu. Također, saznajemo da bi Ivan Orlić, kojeg je Komšić u svom prethodnom mandatu kolektivnog šefa države postavio za ambasadora u Francuskoj, mogao bi biti na čelu Vijeća Evrope u Strazburu.

 

Novi konzul u Milanu, kako saznaje Avaz bit će Dragan Mihaljević, trenutno prvi sekretar u Ambasadi BiH u Hagu.

 

Podsjećamo, Dodik i Komšić smijenili su gotove sve ambasadore koje su imenovali njihovi prethodnici Mladen Ivanić i Dragan Čović.

 

Naravno, to nisu mogli učiniti bez saglasnosti Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva, jer se sve odluke o kolektivnom šefu države u vezi s vanjskom politikom donose konsenzusom. A, kada su kadrovi u pitanju, tu se tročlano Predsjedništvo BiH očigledno veoma brzo dogovori.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još