Majka i otac progovorili za TV France 2

Šok priznanje roditelja krvnika iz Strasbourga: Nisam mogao da mu dokažem da je Islamska država zlo!

Hronika16.12.18, 15:06h

Šok priznanje roditelja krvnika iz Strasbourga: Nisam mogao da mu dokažem da je Islamska država zlo!
Da mi je rekao da planira da ikoga ubije, prijavio bih ga policiji, i on nikoga ne bi ubio niti bi bio ubijen, kaže otac

 

Otac Cherifa Chekatta, koji je u utorak izveo napad u blizini Božićnog vašara u Strasbourgu, kaže da je njegov sin podržavao stavove terorističke organizacije Islamska država (ID).

 

Abdelkrim Chekatt, Francuz alžirskog porijekla, rekao je u intervjuu za TV France 2 da je svog sina Cherifa vidio tri dana uoči napada, ali da nije sa njim bio u kontaktu dok je bio u bjekstvu.

 

- Govorio je, na primjer, da se ID bori za ispravne ciljeve, rekao je otac i dodao da je u prošlosti pokušavao da odvrati sina od džihadista.

 

- Rekao sam mu: zaboravi ID, ne slušaj šta pričaju. Zar ne vidiš zločine koje prave, ispričao je i dodao da mu je sin uzvraćao da "nisu to oni".

 

- Da mi je rekao da planira da ikoga ubije, prijavio bih ga policiji, i on nikoga ne bi ubio niti bi bio ubijen, kaže otac.

 

cherif-chekatt

 

On tvrdi da ništa nije znao o sinovljevim planovima i da se poslije napada dobrovoljno javio policiji i ponudio im da, ako ga pronađu, pokuša da ga urazumi i nagovori da se preda.

 

Cherifova majka Rouadja Rouag je, u istom intervjuu za francuski kanal, izrazila šok i žaljenje zbog ubistava koje je njen sin počinio. France 2 navodi da su Cherifovi otac i majka već izvjesno vrijeme razvedeni.

 

Terorista Cherif Chekatt nije htio da se preda već je krenuo o obračun s policajcima kad su ga pojurili, pa je ubijen. Istražitelji sada pokušavaju da otkriju da li je on imao pomagače u napadu u kojem je ubio četiri osobe, dok je više od desetoro ranio.

 

Ubrzo nakon Chekattove smrti, novinska agencija Islamske države, Amak, objavila je da je Cherif bio "vojnik" te grupe.

 

Cherifovi roditelji i dva brata bili su među sedam osoba koje je policija zadržala radi ispitivanja. Oni su pušteni, a četvorica preostalih napadačevih prijatelja su zadržana u pritvoru.

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još