foto/ PROMOCIJA U TUZLI 14. DECEMBRA

'Antikvarnica snova' Želimira Altarca Čička: Hronološka povijest sarajevske, bh. i ex-yu muzičke scene i nikad objavljene fotografije

Kultura13.12.18, 10:26h

'Antikvarnica snova' Želimira Altarca Čička: Hronološka povijest sarajevske, bh. i ex-yu muzičke scene i nikad objavljene fotografije
Na promociji knjige “Antikvarnica snova“, koja će se desiti 14. decembra u Domu mladih – klub „Palma“ Tuzla u 20 sati, pored autora o knjizi će govoriti Zlatko Berbić – direktor tuzlanskog radija „Kameleon“, Goran Čampara – lider tuzlanske rock grupe „No Rules

 


Želimir Altarac Čičak jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih utemeljitelja sarajevske glazbene scene, pionir disk džokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radio i TV emisija, promotor i organizator velikih rock koncerata, publicista i animator rock kulture, kao i pokretač mnogih glazbenih manifestacija koje su postale tradicionalne.


Krajem prošle godine "Dobra knjiga" iz Sarajeva je objavila njegovu autobiografiju/mnografiju “Antikvarnica snova“ koja dokumentarno bilježi razvoj sarajevske, bh. ex-yu pop rock scene, čiji je bio aktivni učesnik od samih početaka do današnjih dana.

 

zelimir-altarac-cicak-promocija-2


Želimir Altarac Čičak na samom početku svoje autobiografije/monografije "Antikvarnica snova“ u poglavlju "Samo da se zna – odsanjano doživljeno“ piše:


„Ovo nije enciklopedijsko hronološka povijest sarajevske, bh. i ex-yu muzičke scene iako sam njen direktan učesnik od samog postanka početkom 60-ih godina pa do današnjih dana, već jedna antikvarnica želja i snova mojih prijatelja i ljudi koji su svoj život posvetili glazbenoj  umjetnosti i pop rock kulturi i što bijahu njeni aktivni učesnici od pionira pa do današnjih dana, te vječnih romantika, sanjalica, buntovnika koji su svojim pjesmama iskazivali svoje emocije i slike vremena u kojem žive, pjevajući o slobodi, ljubavi, mržnji, nadanju, vjerovanju, gubitnicima, izdaji, licemjerstvu pa i onim što samo pjevušiše  tra la la...


To su samo neke od priča o ljudima sa kojima sam tokom proteklih decenija uspješno surađivao od njihovih ranih radova, demo snimaka, prvih izlazaka na scenu, a veoma često baš kao gosti mojih programa i debitantskih nastupa koje im organizovah u ovome gradu pa i BiH, prezentujući i promovišući njihovu umješnost u tome što žele da rade, a da se to i čuje kako koncertno, ili putem novinskih tekstova, radio i TV emisija. Od mladalačkih sanjarenja uz svoje idole, nadanja, želja, prvih autorskih radova, izlazaka na scenu, aplauza, snimljenih pjesama objavljenih na vinil singlovima i albumima pa do hitova i tiražnih rekorda prodaje ploča te velikih spektakularnih  koncertnih dvoranskih i stadionskih nastupa. To su upravo zapisi koji bilježe te događaje i to ne samo izvođača i autora sa sarajevske i BiH scene nego sa podneblja bivše nam zajedničke domovine SFRJ, a kojima radih baš, baš prve promotivne sarajevske koncertne nastupe. Vrijeme je pokazalo da bez obzira na sve protekle decenije oni ostaše zabilježeni u našim srcima i sjećanjima kao prve ljubavi bez obzira na sva događanja, zbivanja i putešestvije, kroz koje prolazismo s manje i više sreće i uspjeha. Istina, neki posustaše, odustaše, krenuše drugim putevima, a neki ostaše dosljednji do posljednjeg daha“.

 

zelimir-altarac-cicak-promocija


"Antikvarnica snova" putuje svijetom


Ova izuzetno važna publikacija nudi zanimljive detalje napisane na čak 440 stranica koje prati 200 raritetnih fotografija, od kojih veliki broj do sada nije objavljen. Tokom protekle godine "Antikvarnica snova“ je imala i veoma uspješne koncertne promocije o čemu autor kaže:


- Prva velika koncertna promocija se desila baš prije godinu dana, 23. decembra, u sarajevskom Domu mladih i tu su bili neki od prijatelja sa kojima sam godinama uspješno sarađivao, predstavnika raznolikih muzičkih žanrova. „Osvajači“ iz Kragujevca, te sarajevska raja od veterana „Vatrenog  poljupca“, nešto mlađih junaka „Bombaj štampe“, „Regine“, „Konvoja“ te novih predstavnika „Kablova“, „Foxy Head“ i „Starbridge“, zatim su slijedile promocije u okviru dokumentarnog filma „Dok 'n' Ritam“ u Beogradu pa „DokuMfesta“ u Zenici, a u mostarskom Muzičkom centru Pavarotti s bendom „Bad Blues Band Bulevar“ te u zagrebačkom klubu „Cadillac“ sa  „Rockin' Neno  & The Cadillac“ koji bijahu i gosti domaćini uz lijepa druženja. Ovom prilikom zahvaljujem se svim učesnicima koji su na ovim mojim promocijama učestvovali bez honorara i eminentnim novinarima kao moderatori.


Na promociji knjige “Antikvarnica snova“, koja će se desiti 14. decembra u Domu mladih – klub „Palma“ Tuzla  u 20 sati, pored autora o knjizi će govoriti Zlatko Berbić – direktor tuzlanskog radija „Kameleon“, Goran Čampara – lider tuzlanske rock grupe „No Rules.


Tom zgodom će biti projekcija nekih raritetnih video snimaka sa koncerata o kojima je pisao, a ulaz na ovo druženje je slobodan i knjiga će se moći kupiti sa specijalnim popustom samo za tu priliku.  


Nakon toga slijedi koncert grupa „No Rules“ i „Snake Eater“ od 21 sat...

 

zelimir-altarac-cicak-promocija-4


- Inače, grupu "No Rules" sam angažovao 3. novembra 2007. godine da bude predgrupa legendarnim "Deep Purple" na njihovom sarajevskom koncertu u olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaranch - Zetra" te ćemo se ovom prilikom uz mnoge druge dogodovštine prisjetiti i kako to bi - kaže nam Želimir Altarac Čičak.


Takođe ističe da je zadovoljan posjetama na promocijama, a posebno prijemom kod čitalaca o čemu kaže:


„Najiskrenije, sam prijatno iznenađen njenim prijemom kod čitalaca raznolikih generacija koji s neskrivenim oduševljenjem pišu svoje kometnare i pohvale, a što se može vidjeti i pročitati na mom Facebook profilu kao i stranici. „Antikvarnica snova“ putuje svijetom ljudi  mi se javljaju iz raznih krajolika planete. Amerike, Meksika, Australije, mnogih evropskih zemalja, da sada ne nabrajam, a mnogi me pronađu i slikaju se sa mnom uz moju posvetu na knjizi. Eto, upravo od 13. do 24. decembra  u velikoj dvorani Mirza Delibašić –Skenderija je Zimski salon knjiga i tu ću kao i prošle godine 21. decembra (petak) od 13 do 15 sati organizovati susret sa čitaocima gdje će uz specijalni popust na cijenu knjige moći dobiti i posvetu tokom ta dva sata druženja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!