Potvrđeno u VSTV-u BiH

Počela utrka za fotelju: Jedanaest kandidata bori se za poziciju glavnog državnog tužioca

Hronika11.12.18, 13:53h

Počela utrka za fotelju: Jedanaest kandidata bori se za poziciju glavnog državnog tužioca
Jurčević, koji je bio prvi imenovan na tu poziciju, funkciju je napustio, a Barašin i Salihović su smijenjeni nakon provedenih odgovarajućih disciplinskih postupaka

 

U sklopu konkursne procedure - provedbe javnog konkursa Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) za izbor/imenovanje rukovodećih pravosudnih funkcija, intervju za kandidate koji su aplicirali za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH zakazan je za 17.,  18. i 19. decembar, a radi se o ukupno jedanaest kanditata, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH. 

 

U skladu s utvrđenom procedurom, kandidati za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH bi u sklopu intervjua trebali prezentirati vlastiti program rada, nakon čega državno Podvijeće za izbor nositelja pravosudnih funkcija vrši njihovo bodovanje prema novom Poslovniku VSTV-a, odnosno novousvojenim kriterijima. 

 

Kako iz VSTV-a BiH pojašnjavaju, procedura se nastavlja na način da se na sjednici ovog regulatornog tijela za poziciju glavnog tužitelja predlažu tri kandidata s liste uspješnih kandidata, a koji onda pred Vijećem izlažu program rada koji su ranije dostavili, odnosno prezentirali Komisiji za obavljanje intervjua. 

 

Ova procedura završava se tako što VSTVBiH kao kolektivno tijelo donosi odluku o imenovanju za poziciju glavnog tužitelja državnog Tužiteljstva.      

 

Podsjećamo, novi konkurs za određeni broj rukovodećih pozicija (glavne tužitelje i njihove zamjenike te predsjednike sudova u BiH) raspisan je polovinom augusta, a nakon što je usljed izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a BiH, u međuvremenu, poništen raniji javni konkurs od 7. decembra 2017. godine.   

 

Izmjene Poslovnika VSTV-a, usvojene na sjednici 11. maja u skladu preporukama Evropske komisije (Peer Review), odnose se i na postupak, procedure i kriterije izbora i imenovanja nositelja pravosudnih funkcija u BiH.  

 

Novim VSTV-ovim Poslovnikom predviđeno je, između ostalog, da se na razgovore za posao neće pozivati kandidati koji nisu proveli najmanje tri godine na funkciji za koju konkuriraju, ali ni oni koji imaju jednog ili više srodnika u instituciji za koju apliciraju. 

 

Inače, od ustanovljenja Tužiteljstva BiH 2003. godine, funkciju glavnog tužitelja obnašali su Marinko Jurčević, Milorad Barašin i Goran Salihović

 

Jurčević, koji je bio prvi imenovan na tu poziciju, funkciju je napustio, a Barašin i Salihović su smijenjeni nakon provedenih odgovarajućih disciplinskih postupaka. 

 

Nakon Salihovićeve suspenzije, septembra 2016. godine, za vršiteljicu dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH izabrana je Gordana Tadić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!