FOTO/ 'Park' priprema bh. prijestolnicu za doček Nove godine

Počelo kićenje sarajevskih ulica: Nema se para za nove ukrase...

Hronika11.12.18, 13:15h

Počelo kićenje sarajevskih ulica: Nema se para za nove ukrase...
Dekoracija sarajevskih ulica povodom novogodišnjih praznika neće se u bitnoj mjeri razlikovati u odnosu na prethodne godine, jer ni ove godine nisu obezbijeđena finansijska sredstva za kupovinu novog dekorativnog „ruha“ ulica glavnog grada naše zemlje

 

Ekipe preduzeća „Park“ montažom svjetlosnih dekorativnih elemenata na sajle koje se nalaze između zgrada u dijelu ulice Maršala Tita od spomenika "Vječna vatra" do trga ispred BBI centra započele su ukrašavanje i kićenje gradskih ulica i trgova povodom nastupajućih novogodišnjih i vjerskih praznika. Postavljanje dekorativnih elemenata u centralnom dijelu grada, koji će nakon montaže biti priključeni i na elektro mrežu, radnici "Park"-a vrše pomoću auto-korpi, jer se sajle nalaze na visini od preko 10 metara. Nakon postavljanja dekorativnih elemenata u ulici Maršala Tita, prigodnim dekorativnim elementima bit će ukrašen i dio ulice Ferhadija, kao i pješačka zona pored Velikog i Malog parka.

 

novogodisnje-dekoracije-sarajevo-2

 

Nakon toga svjetlosne dekorativne elemente radnici "Park"- a narednih dana postavit će i na stubove javne rasvjete na svim većim raskrsnicama u ulicama Maršala Tita od Marijin dvora, zatima Zmaja od Bosne, u Bulevaru Meše Selimovića, te Džemala Bijedića, odnosno sve do Stupa i nazad uz saobraćajnicu, u oba pravca. Na istim lokacijama i na desetine krošnji većih stabala bit će okićene svjetlosnim dekorativnim zavjesama. Prilikom montaže, novogodišnji ulični dekor bit će priključen i na elektro mrežu javne rasvjete, a plan je da radovi na terenu budu završeni do polovine naredne sedmice. Već oko 20. decembra kompletan praznični dekor će, svaki dan,  tokom noćnih sati, odnosno prilikom uključenja javne rasvjete biti pušten u funkciju i svijetlit će sve do isključenja u jutarnjim satima. Praznični dekor većih sarajevskih ulica u funkciji će biti svaku noć od 20. decembra, pa sve do 15. januara 2019. godine. U drugoj polovini januara dekorativni elementi bit će isključeni, demontirani i uklonjeni.

 

novogodisnje-dekoracije-sarajevo-1

 

Inače, dekoracija sarajevskih ulica povodom novogodišnjih praznika neće se u bitnoj mjeri razlikovati u odnosu na prethodne godine, jer ni ove godine nisu obezbijeđena finansijska sredstva za kupovinu novog dekorativnog „ruha“ ulica glavnog grada naše zemlje. Naime, samo Budžetom Kantona Sarajevo finansiraju se ove aktivnosti i to na način da se na godišnjem nivou izdvaja novac za sve aktivnosti koje ekipa "Park"-a realizira tokom cijele godine. To podrazumijeva postavljanje, održavanje i uklanjanje zastava na stubove javne rasvjete tokom međunarodnih, državnih, kantonalnih praznika, ukrašavanje ulica povodom vjerskih, kao i novogodišnjih praznika. To podrazumijeva i rad na terenu, održavanje i popravak dekorativnih elemenata, angažman potrebne mehanizacije, odnosno auto-korpi, skladištenje i slično. Za ove aktivnosti tokom godine iz Budžeta KS preduzeću "Park" na mjesečnom nivou uplaćuju sredstva u iznosu od 6.600 KM.

 

novogodisnje-dekoracije-sarajevo-3

 

Preduzeće "Park" i ove godine u svom vrtnom centru „Flora“ u Nedžarićima, u ponudi ima i stabla novogodišnjih jelki različitih dimenzija i što je najvažnije ekološki prihvatljivih, odnosno kontejniranih stabala. To znači da stabla nisu posječena, da imaju korijenov sistem i da se nakon upotrebe povodom božićnih i novogodišnjih praznika mogu zasaditi u bašte, vrtove ili zelene površine.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!