Povodom Dana univerziteta

Koncert u čast nekadašnjih profesora Muzičke akademije Sarajevo 14. decembra

Kultura11.12.18, 11:26h

Koncert u čast nekadašnjih profesora Muzičke akademije Sarajevo 14. decembra
Povodom Dana Univerziteta u Sarajevu, Koncertna sezona 2018/19. i Gudački orkestar Muzičke akademije u Sarajevu u saradnji sa solistima Amilom Ravkić (mezzosopran), Sakibom Lačevićem (flauta) i Sanjinom Salčinom (klarinet) predstavljaju djela kompozitora koji su svojim edukativnim angažmanom obilježili rad ove najznačajnije muzičke obrazovne institucije u Bosni i Hercegovini, od njenog postanka do danas

 

Koncert na kojem će se izvesti djela kompozitora, koji su između ostalog svojim kompozitorskim, ali i ukupnim društvenim djelovanjem krojili historiju muzike u Bosni i Hercegovini, čime su kompozitorstvo u Bosni i Hercegovini uveli i zadržali na evropskoj i svjetskoj umjetničkoj muzičkoj sceni, održat će se u petak, 14. 12. 2018. u 19:30, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u sali Srednje muzičke škole.


Povodom Dana Univerziteta u Sarajevu, Koncertna sezona 2018/19. i Gudački orkestar Muzičke akademije u Sarajevu u saradnji sa solistima Amilom Ravkić (mezzosopran), Sakibom Lačevićem (flauta) i Sanjinom Salčinom (klarinet) predstavljaju djela kompozitora koji su svojim edukativnim angažmanom obilježili rad ove najznačajnije muzičke obrazovne institucije u Bosni i Hercegovini, od njenog postanka do danas. 

 

mas-koncert

 

- Kompozitorstvo u Bosni i Hercegovini nema višestoljetnu tradiciju poput razvijenih društava Zapada; njegov razvoj započeo je dolaskom austrougarske vlasti potkraj 19. stoljeća. No, proći će od tog trenutka i nekoliko desetljeća prije nego stasa u ozbiljnu djelatnost koja je sposobna svojom umjetničkom vrijednošću garantirati svoj opstanak, daljnji razvoj i sigurno mjesto u društvu. Program koncerta provest će publiku kroz period snažnog razvoja kompozitorstva 60-tih godina 20. stoljeća, koji se nastavio sve do danas.


Želeći ukazati na iznimno važnu ulogu Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u bosanskohercegovačkom društvu kao su-kreatora onoga što nas čini prisutnima, i, nadamo se, relevantnima u svjetskom umjetničkom miljeu, Koncertna sezona 2018/19, Gudački orkestar pod dirigentskom palicom Darija Vučića i solisti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu posvećuju ovaj koncert svim svojim nekadašnjim profesorima, bez kojih ova institucija i sve ono što ona jeste, ne bi postojali - zaključuje se u saopštenju Muzičke akademije u Sarajevu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!