Oštra reakcija

DF osudio izjave o izboru Komšića: Gospodin Kljuić bi trebao znati da ne postoji osoba koja izdaje potvrde o tome ko je 'pravi Hrvat'

Front08.12.18, 20:53h

DF osudio izjave o izboru Komšića: Gospodin Kljuić bi trebao znati da ne postoji osoba koja izdaje potvrde o tome ko je 'pravi Hrvat'
Posebno osuđujemo vrlo neprimjereno i nepristojno pominjanje roditelja Generalnog sekretara Demokratske fronte, Zlatka Miletića u kontekstu njihovih nacionalnosti izričući neistinu, stoji u saopštenju

 

Demokratska fronta je osudila "neistine i stavove" Stjapana Kljuića koje je izrekao tokom današnjeg gostovanja u emisiji Novi dan televizije N1 u komentaru na izbor Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

 

Kljuić je tokom gostovanja u Novom danu izjavio kako Željko Komšić "nijednog elementa da bi bio predstavnik hrvatskog naroda bio, on nema. Danas kada pogledate strukturu njegove stranke, imate (Zlatka) Miletića čiji je otac Srbin, majka muslimanka. Vi imate pravo da sada kažete da ste Norvežanin, ali da li će vam Norvežani dozvoliti da ih predstavljate? Svako ima pravo da se izrazi kako želi, ali to vas ne čini adekvatnim predstavnikom. Niko time neće ništa profitirati, samo će još više komplicirati."

 

U Demokratskoj fronti su u reakciji na izjave Stjepana Kljuića konstatovali kako "ne postoji osoba niti institucija koja izdaje potvrde o tome da li neko jeste ili nije 'pravi Hrvat' ili 'predstavnik hrvatskog naroda'".

 

Saopštenje DF-a prenosimo u cijelosti:

 

"Čudimo se stavovima gospodina Kljuića koji bi trebao znati da ne postoji osoba niti institucija koja izdaje potvrde o tome da li neko jeste ili nije "pravi Hrvat" ili "predstavnik hrvatskog naroda", pa tako ni Stjepan Kljuić nije zadužen za procjenu bilo čijeg "hrvatstva". Također, molimo gospodina Kljuića da se ne bavi unutarnjom organizacijom niti nacionalnim sastavom Demokratske fronte jer to ni najmanje nije njegova briga.

 

Posebno osuđujemo vrlo neprimjereno i nepristojno pominjanje roditelja Generalnog sekretara Demokratske fronte, Zlatka Miletića u kontekstu njihovih nacionalnosti izričući neistinu. Ako je to uopće nekome bitno, a gospodinu Kljuiću očito jeste, otac Zlatka Miletića je Hrvat, u što se možete uvjeriti u dokumnetima koje Vam dostavljamo, a u kojima se jasno navodi vjerska i nacionalna pripadnost oca Zlatka Miletića, sa datumom i pečatom Župnog ureda.

 

Iako se i sami zalažemo za slobodu izražavanja koje je zajamčeno Ustavom, kao i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda, smatramo da je ovakva izjava i objavljeni tekst neprimjeren i ne može se podvesti pod pravo na slobodu izražavanja jer su iznesene informacije neprovjerene i neistinite i kao takve krše ugled i čast osobe na koju se odnose. 

 

Ovom prilikom Vas informiramo da je Zlatko Miletić jedini građanin Bosne i Hercegovine koji je u dva navrata na Kantonalnom sudu u Sarajevu i jednom na Županijskom sudu u Zagrebu dokazao da je Hrvat", zaključuje se u saopštenju Demokratske fronte.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još