Šest stranaka poredalo prioritete za četiri godine

Pećanac: Tuku se, pola grada dignu na noge ko će biti direktor preduzeća koje je u minusu 50-60 miliona. Kako to objasniti?

Front07.12.18, 09:09h

Pećanac: Tuku se, pola grada dignu na noge ko će biti direktor preduzeća koje je u minusu 50-60 miliona. Kako to objasniti?
Mnoge nadležnosti su oduzete opštinama, a prebačene Kantonu i Kanton bi se morao rasteretiti, ne gledajući ko je načelnik koje opštine i kojoj političkoj opciji pripada

 

Nakon što su njihovi timovi pregovarali o ključnim principima i mjerama buduće zakonodavne vlasti u Kantonu Sarajevo, Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija, Savez za bolju budućnost, Demokratska fronta i Nezavisna bosanskohercegovačka lista izašli su 4. decembra u javnost sa sporazumom o prioritetima u narednom mandatu, piše Oslobođenje.


Na 18 stranica Sporazuma ima svega: internet-prenosa sjednica Skupštine i njenih radnih tijela, toga da Grad i Kanton Sarajevo postanu nivo vlasti prema uzoru na modele u Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj i drugim evropskim zemljama, podrške sportistima profesionalcima pri registraciji obrta, sufinansiranja snimanja najmanje jednog filma godišnje, registra ratnih šteta. Tu su i projekat toplovoda Kakanj - Sarajevo, besplatni udžbenici, jedinstveni račun za komunalne usluge, višedecenijsko obećanje brojnih političara - pruga od Ilidže do Hrasnice...

 

Elvedin Okerić (NP) ne krije da su za njega “usaglašeni principi i mjere, nažalost, više slika stanja u kojem živimo, negoli revolucionarna rješenja”.

 

Edin Forto (NS), mandatar za sastav Vlade KS-a, jasan je pri izboru prioriteta: “Uspostavljanje konsenzusa i načina rada većine u skladu s principima koje smo potpisali”.

 

Ibrahim Hadžibajrić kaže da NBL insistira na zakonu o lokalnoj samoupravi.

 

- Mnoge nadležnosti su oduzete opštinama, a prebačene Kantonu i Kanton bi se morao rasteretiti, ne gledajući ko je načelnik koje opštine i kojoj političkoj opciji pripada. Ministar Nenadić je taj zakon već pripremio, no zbog izbora nije htio prejudicirati neke stvari, ističe Hadžibajrić, navodeći i zakon o javno-privatnom partnerstvu, koji u KS-u nikada nije profunkcionisao.

 

- Određene stvari se moraju prebaciti na lokalnu samoupravu. Tu su i zakoni o koncesijama, o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija, govori Hadžibajrić, a i njegov stranački kolega Nermin Pećanac ističe da se istinski život dešava u lokalnoj zajednici.

 

- Za mene je vrlo važna reorganizacija komunalne privrede, koja je žila kucavica svakoga grada. Insistiramo na holdingu komunalnih preduzeća i na spajanju onih srodnih, Parka, Rada, Toplana... Neki plaše pričom da će to značiti otpuštanje ljudi. Ne, nikako, ali to jeste smanjivanje direktora, manji vozni park za njih. A bolja organizacija života jeste i borba protiv korupcije. Pazite, tuku se, pola grada dignu na noge ko će biti direktor preduzeća koje je u minusu 50-60 miliona. Kako to objasniti, pita Pećanac.

 

Hadžibajrić nam otkriva da Gras nabavlja nova šinska vozila i rekonstruira kompletne tramvajske šine.

 

Sead Milavica (DF) kaže da zbog zime odmah treba izraditi rješenja kojima će se provesti mjera uvođenja klauzule o operativnoj rezervi medicinskih sredstava.

 

- Insistirat ćemo i na provedbi uspostavljanja novog i boljeg modela socijalno-zdravstveno-pedagoškog sistema za osobe/djecu s poteškoćama u razvoju, naglašava Milavica, navodeći i nužnost brže prohodnosti drumskog saobraćaja i jačanja inspekcijskog nadzora nad objektima i postrojenjima koja značajno emituju polutante.

 

- Prioritet ove vlade treba da bude smanjenje pravne nesigurnosti, koja mlade najviše tjera na odlazak u druge zemlje, tvrdi Okerić, dodajući da se “jačanjem mehanizama nadzora i kontrole mora povećati odgovornost pojedinaca i transparentnost vođenja procesa te stavljanje društvenog ispred ličnog, a, naravno, tu je i jasna politička opredijeljenost u borbi protiv korupcije, koja nanosi ogromnu štetu građanima i društvu uopšte”.

 

Dr. Haris Vranić kaže da je jedan od prioriteta SDP-a otvorenost i transparentnost rada Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.


- Ove godine ima budžet 446 miliona maraka, a mi apsolutno ne znamo kakve odluke donosi UO. Borit ćemo se i za to da u UO bude i kandidat iz reda stvarnih osiguranika, kojeg neće postaviti partije, govori dr. Vranić, dodajući da je cilj zdravstvo depolitizirati, da javne ustanove ne budu stranački plijen.

 

- Primarna zdravstvena zaštita se mora postaviti tako da je općine dijelom finansiraju. Eto, Općina Centar ima nemali budžet, a nije marke uložila u PZZ. Ako treba ambulanta na Šipu, neka Općina izdvoji sredstva, plati specijalizaciju, govori dr. Vranić, nabrajajući obaveznu vakcinaciju, dijagnostiku ležećih pacijenata u popodnevnim satima...

 

- Imamo 180 apoteka u KS-u, a samo one iz JU Apoteke Sarajevo dežuraju nedjeljom, govori dr. Vranić, ističući da će se morati raspraviti i to što KS finansira KCUS sa 60 ili 54 posto, a da nema povratnih informacija o trošenju.

 

Napominje i da neće biti promjene u menadžmentu KCUS-a.

 

- Tu zabludu treba otkloniti. Neki su davali izjave da će se jedni vratiti, drugi biti smijenjeni. Ništa nema od toga. KCUS je federalna ustanova, čiji UO imenuje Vlada FBiH, kaže dr. Vranić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg; Foto: Patria)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još