Dodik se sastao sa Palmerom i ambasadoricom Cormack i poručio

Ja sam protiv članstva BiH u NATO-u... A što se mene lično tiče, ne molim i ne tražim da mi se ukinu sankcije

Front06.12.18, 07:58h

Ja sam protiv članstva BiH u NATO-u... A što se mene lično tiče, ne molim i ne tražim da mi se ukinu sankcije
Palmer je prenio Dodiku da podržava Dejtonski sporazum, Republiku Srpsku, njene institucije i njene simbole, u skladu sa zakonom

 


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se juče u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewom Palmerom.

 

Kako je potvrđeno za RTRS, Dodik je rekao da poštuje SAD kao moćnu zemlju i podržava saradnju sa ovom državom, zalažući se za otvorenu komunikaciju sa američkim zvaničnicima, ali i istakao da je zbog učestalih stranih intervencija dobrim dijelom izgubljena snaga za kreativnost unutar BiH kojoj treba dati šansu da sama nađe unutrašnji konsenzus o mnogim pitanjima.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH saglasio se sa Palmerom o potrebi razvoja novih puteva za odnose SAD-a i BiH, ali i istakao da, što se njega lično tiče, ne moli i ne traži da mu se ukinu sankcije koje su uvele SAD.

 

On je naveo da radi u skladu sa svojim obavezama, a ne pod pritiscima i da nije političar koji će dramatično promijeniti svoju politiku.

 

Na Palmerovu konstataciju da MAP ne znači konačan NATO status, Dodik je rekao da se zalaže za smanjenje vojnog potencijala BiH i da je zagovornik demilitarizacije BiH, a protiv NATO puta BiH iz dobro poznatih razloga. Naveo je da je sada ključno pitanje u BiH formiranje vlasti i da su, prema njegovom mišljenju, stvoreni uslovi za to.

 

Palmer je prenio Dodiku da podržava Dejtonski sporazum, Republiku Srpsku, njene institucije i njene simbole, u skladu sa zakonom. Rekao je da se raduje skorošnjoj posjeti Banjoj Luci, naglasivši da ono što Amerika želi nije toliko različito od onog što žele u cijeloj BiH.

 

Sastanku je prisustvovala i odlazeća američka ambasadorka u BiH Maureen Cormack.

 

Palmer se prethodno sastao sa članovima Predsjedništva BiH. Međutim, Dodik je ovaj sastanak napustio nakon 15-ak minuta, jer nije bila istaknuta zastava Republike Srpske.

 

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva je iz istog razloga napustio i zajedički sastanak sa delegacijom Vijeća za sprovođenja mira.

 

(RTRS, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još