5.246 mladih bh. talenata

U Sarajevu promovisani diplomanti i magistranti: Diplomirao i Edin Džeko

Hronika01.12.18, 14:41h

U Sarajevu promovisani diplomanti i magistranti: Diplomirao i Edin Džeko
Promociji je prisustvovao i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je naglasio da diplomanti i magistranti moraju cijeniti znanje koje su stekli te da su oni budućnost BiH

 

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch - Zetra“ danas je održana svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Na svečanosti su prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor UNSA i dekani fakulteta i akademija promovisali 5.246 diplomanata i magistranata, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Rektor Škrijelj je pozdravio diplomante i magistrante na četrnaestoj zajedničkoj promociji i dodjeli diploma, te im zaželio svako dobro u ličnom i profesionalnom životu.

 

“U proteklih sedam decenija Univerzitet u Sarajevu do danas je promovisao više od 166.000 diplomanata, više od 18.000 magistranata i više od 3.000 doktora nauka. To znači da je Univerzitet u Sarajevu svojim kadrovima, odnosno njihovim idejama, doprinosom, gledištima i odnosima obilježio čitavo jedno stoljeće bh. društva“, kazao je Škrijelj između ostalog i dodao:

 

“Budite ponosni na sebe i svoj uspjeh, jer završetkom studija vi ulazite u jedan potpuno novi svijet, svijet koji je u ovom trenutku opterećen mnogim nedoumicama i izazovima, i koji od vas, imajući u vidu vaš akademski uspjeh, ima posebna očekivanja. Pozivam vas da svoja znanja i vještine, stečene na univerzitetu, stavite u funkciju progresa i življenja temeljnih humanističkih načela“.

 

Promociji je prisustvovao i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je naglasio da diplomanti i magistranti moraju cijeniti znanje koje su stekli te da su oni budućnost BiH. Iskazao je i želju da se smjena generacija u državi dogodi što prije.

 

“Današnji dan je ustvari razdjelnica između dvije etape vaših života. Jedne studentske, koja je nezaboravna, ostaje trajno upamćena i puna entuzijazma i koja se danas završava i druge etape, koja počinje i koja je mnogo ozbiljnija i odgovornija, ali i zbog toga izazovnija i inventivnija“, rekao je Zvizdić.

 

Dodao je da želi uputiti nekoliko poruka, od koji je, po njemu, najvažnija da "trebaju ostati svjesni činjenice da su svoje znanje i zvanje stekli na najboljem i najstarijem Univerzitetu u BiH".

 

"I, da ste to stekli upornim radom, trudom, odricanjem, neprospavanim noćima i stalnim stjecanjem novih znanja, vještina i kompetencija. Jer, kako reče jedan stari filozof: 'Korijeni učenja su gorki, ali će zato plodovi biti slatki'. Dakle, čuvajte te vrijednosti, čuvajte dignitet vaših profesija“, poručio je Zvizdić.

 

Među ovogodišnjim diplomantima UNSA je i Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije BiH i napadač Rome, koji je prisutne pozdravio preko video linka, što je izazvalo oduševljenje u “Zetri“.

 

“Znanje je naše oružje, rekao je Nelson Mendela. Mi se ne smijemo bojati da to oružje iskoristimo kako bi služili opštem interesu“, poručio je kolegama i koleginacama Harun Išerić, najbolji student drugog ciklusa studija sa Pravnog fakulteta, sa prosjekom ocjena 9,98.

 

Posebna priznanja dodijeljena su 181 najuspješnijem studentu prvog i drugog ciklusa studija i integrisanog studijskog programa I i II ciklusa, a podijeljeno je i 55 zlatnih znački UNSA, 116 srebrenih i deset Povelja univerziteta.

 

Najbolji studenti prvog ciklusa studija u 2018. godini su Abdulah Jašarević i Demir Papić, obojica sa Prirodno-matematičkog fakulteta s prosjekom ocjena 10,00, a najbolji student drugog ciklusa studija sa prosjekom 9,98 je Išerić sa Pravnog fakulteta.

 

Univerzitet u Sarajevu osnovan je 2. decembra 1949. godine.

 

/AA/mr/


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još