FOTO/ DODIKA NEMA, BEZ NJEGA SE MOŽE

Svečani prijem kod Komšića i Džaferovića: Slavlje u Predsjedništvu BiH, političari, supruge, strani zvaničnici...

Front25.11.18, 19:55h

Svečani prijem kod Komšića i Džaferovića: Slavlje u Predsjedništvu BiH, političari, supruge, strani zvaničnici...
Večerašnja svečanost bila je prilika da se mnogim zvanicama iz javnog i privatnog života BiH i inostranstva naznači da su mnogi patrioti svoje živote položili na bedemima odbrane BiH, cjelovite, multietničke države jednakopravnih ljudi 

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić povodom Dana državnosti BiH večeras su upriličili svečani prijem u Predsjedništvu BiH, gdje su domaćim i stranim zvaničnicima kazali da je Bosna i Hercegovina zbog svojih različitosti ponosna država i da treba činiti sve napore kako bi se građanima obezbijedili bolji uslovi za život.   


- Ovdje smo da zajedno obilježimo 25. novembar a ne jedni pored drugih. Različitosti i sličnosti u svim izrazima predstavljaju jedno od najvećih bogatstava Bosne i Hercegovine. Nasuprot tome stoje ideje i tendencije u različitostima. Zato se danas sjećamo ZAVNOBIH-a kada su građani i narodi obnovili njenu 1.000-godišnju državnost u sadašnjim granicama - rekao je Komšić. 


Smatra da je BiH sa različitim etničkim skupina pokazala da baštini toleranciju i druge demokratske vrijednosti, a njena najveća vrijednost je, kako ističe, inkluzivnost društva.  


- Važno je biti dio integracije društva kako bismo svakoj deintegraciji pokazali kako je ne želimo ovdje. Bitno je sjetiti se i drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Sanskom Mostu. On se slabo spominje, ali usvojena je deklaracija građana o pravima glasanja koje se danas osporava. Bez nje danas ne bi bila moguća evropska budućnost Bosne i Hercegovine - ustvrdio je Komšić. 


Kao prioritetan cilj kojem treba težiti Džaferović je naveo poboljšavanje životnog standarda građana.    


- Također, svaki građanin na svakom pedlju zemlje mora uživati jednaka prava. Zato je vrijeme da zajednički pokažemo da ima više onih koji su spremni čuvati državnost, suverenitet  i ravnopravnost svih njenih naroda i građana. Ukoliko budemo jedinstveni uopće ne sumnjam da ćemo uspjeti. U to ime čestitam Dan državnosti građanima i živjela BiH - poručio je Džaferović. 


Večerašnja svečanost bila je prilika da se mnogim zvanicama iz javnog i privatnog života BiH i inostranstva naznači da su mnogi patrioti svoje živote položili na bedemima odbrane BiH, cjelovite, multietničke države jednakopravnih ljudi. 


- Dan državnosti je prilika da ih se sjetimo i da im se uz dužno poštovanje zahvalimo što danas imamo državu - kazao je Džaferović.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još