Pogled iz Hrvatske

Vučić se, sigurno, slatko smije: Zašto Zagreb šuti kad Čović potpiše koaliciju s Dodikom, čovjekom koji želi uništiti BiH?

Front22.11.18, 11:05h

Vučić se, sigurno, slatko smije: Zašto Zagreb šuti kad Čović potpiše koaliciju s Dodikom, čovjekom koji želi uništiti BiH?
Sve to je pak stvorilo nesvakidašnju konstelaciju odnosa u kojoj je Republika Hrvatska u indirektnoj koaliciji s Miloradom Dodikom, zloglasnim poricateljem genocida u Srebrenici, koji i svake godine održava komemoraciju za Jasenovac na kojoj širi velikosrpsku mitomaniju o 700 tisuća ubijenih Srba u tom ustaškom logoru smrti

 

Izvor: Index.hr

Piše: Gordan Duhaček

 

U Republici Srpskoj jučer je nova predsjednica Željka Cvijanović, najbliža suradnica Milorada Dodika, objavila kako je mandatar sljedeće vlade SNSD-ovac Radovan Višković, u prethodnom mandatu predsjednik parlamentarnog kluba Dodikove stranke.

 

Sukladno ranijem dogovoru Dodika i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, mjesto u novoj vlasti RS-a trebala bi imati i ta stranka. Treba podsjetiti da su nakon općih izbora u BiH Dodik i Čović u Banjoj Luci dogovorili koaliciju SNSD-a i HDZ BiH, te da se Čović uvijek biranim riječima izražava o dugogodišnjem vladaru Republike Srpske, koji je sada izabran u Predsjedništvo BiH.

 

"U Banjoj Luci smo dogovorili što žurniju uspostavu programske koalicije koja će posvećeno raditi na provedbi reformi na putu ka EU, imati jasan i usuglašen pristup u rješavanju problema izmjena izbornog zakona, koji je na proteklim izborima još jednom pokazao sve svoje slabosti“, objavio je na svome Twitter profilu predsjednik HDZ-a BiH Čović nakon susreta s Miloradom Dodikom oko dva tjedna nakon izbora na kojima je Čović u utrci za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda uvjerljivo poražen od Željka Komšića.

 

Dodik širi velikosrpsku mitomaniju o 700,000 ubijenih Srba u Jasenovcu

 

Komšićeva pobjeda, većinom glasovima Bošnjaka, izazvala je burne reakcije u zapadnoj Hercegovini i u Hrvatskoj, koja se pak dala u agresivno lobiranje u Europskoj uniji u korist politike koju zastupaju Čović i HDZ BiH. 

 

Sve to je pak stvorilo nesvakidašnju konstelaciju odnosa u kojoj je Republika Hrvatska u indirektnoj koaliciji s Miloradom Dodikom, zloglasnim poricateljem genocida u Srebrenici, koji i svake godine održava komemoraciju za Jasenovac na kojoj širi velikosrpsku mitomaniju o 700 tisuća ubijenih Srba u tom ustaškom logoru smrti. Direktna je poveznica službenog Zagreba, odnosno predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića s jedne strane i službene Banje Luke utjelovljene u Dodiku s druge strane, naravno vječni predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

 

Hrvati su etnički očišćeni iz Republike Srpske

 

Čoviću bliski zapadnohercegovački mediji pak Dodika proglašavaju najvećim zaštitnikom Hrvata u BiH i najboljim saveznikom, te se u međuvremenu posve ignorira činjenica da je RS etnički očišćena ne samo od Bošnjaka, nego i od Hrvata. HDZ BiH kao da je posve zaboravio na pokolje koje su policijske i vojne snage Republike Srpske počinile nad Hrvatima u Prijedoru i bosanskoj Posavini, na logore Keraterm i Omarska i na protjerivanje Hrvata iz Banje Luke. Čović i njemu bliski ekstremistički portali to jedva ili nikako spominju.

 

Ne smeta im ni kada se Dodik i mediji koji su pod njegovom kontrolom obruše na banjalučkog biskupa Franju Komaricu, te ga se ne uzima u obranu, dok se na svaku kritiku seksističkog kardinala Vinka Puljića, poznatog po tome da žene naziva štracama i da je politički blizak Čoviću, odmah skače na noge i to proglašava fašizmom i majorizacijom. 

 

Rafinerija iz RS-a truje godinama Slavonski Brod

 

Istog tog Čovića se u Zagrebu kiti počasnim doktoratima i premijer vlade RH mu dolazi u BiH pomagati u predizbornoj kampanji, no kada Čović potpiše koaliciju s Dodikom, onda službeni Zagreb šuti i ne vidi u tome nikakav problem. Čak i kada bi se po strani ostavilo da Dodik slavi ratne zločince poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića, te da negira genocid u Srebrenici, ostaje i činjenica da cijeli Slavonski Brod zbog rafinerije iz RS-a godinama živi u strašnom zagađenju, te da se Dodik, unatoč raznim intervencijama, nije baš pretrgnuo riješiti taj problem. 

 

Miljenik službenog Zagreba Čović je u koaliciji s Dodikom koji omogućava i dozvoljava sustavno trovanje hrvatskih građana i to Plenkoviću i njegovoj vladi izgleda uopće ne smeta.

 

Dodikova uloga u stvaranju migrantske krize na granici Hrvatske i BiH

 

Ne treba zaboraviti ni Dodikovu ulogu u situaciji s migrantima koji se nalaze na istočnoj granici RH kod Bihaća i Velike Kladuše. Naime, svi migranti koji ilegalno ulaze u BiH čine to preko istočne granice, koja je zapravo cijela na teritoriju Republike Srpske. 

 

Istina, granice u BiH formalno štiti državna granična služba, koja nije u stanju nositi se s izazovima koje predstavlja migrantska kriza, no istočna granica BiH bi sigurno bila bolje štićena da se na tome angažira i policija RS-a koja je pod Dodikovom kontrolom. Dodik naravno ništa ne čini po tom pitanju, jer zna da se migranti neće zadržati u RS-u, nego da će postati problem Federacije BiH i Hrvatske.

 

Plenković pomaže jačanju političke pozicije Milorada Dodika

 

Sve to nije zaustavilo zagrebačkog akademika Čovića da sklopi koaliciju s Dodikom, a ne zaustavlja ni vladu RH da po Europskoj uniji lobira u skladu sa željama Čovića i HDZ BiH. Pritom Dodik, koji uopće ne taji kako želi odcijepiti RS i uništiti BiH, dobiva još snažniju političku poziciju glumeći velikog zaštitnika bosanskohercegovačkih Hrvata. A Plenkovićeva vlada, koja stalno ponavlja da je za jedinstvenu BiH, de facto pomaže jačanju Dodikove moći, iako on jasno i glasno ponavlja da ima suprotan stav o cjelovitosti BiH.

 

Promašena i kratkovidna Plenkovićeva politika prema BiH, koja se zapravo sastoji od toga da se vanjska politika RH poistovjećuje s političkim željama Dragana Čovića, dovela je Hrvatsku u suludu poziciju da se nalazimo u indirektnoj koaliciji s poricateljem genocida u Srebrenici i čovjekom koji BiH želi uništiti. To što Čoviću ne smeta koalicija s Dodikom je njegov i problem HDZ-a BiH, ali bi Hrvatskoj itekako trebalo smetati što radi u Dodikovu korist.

 

Nije teško zamisliti kako Aleksandar Vučić sve to promatra sa strane i slatko se smije.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još