Laboratorijska analiza otkrila

Velika istraga u OS BiH: Kako je svinjetina dospjela u hranu?! Konzumirali je i vojnici islamske vjere...

Hronika21.11.18, 12:26h

Velika istraga u OS BiH: Kako je svinjetina dospjela u hranu?! Konzumirali je i vojnici islamske vjere...
Istragom je utvrđeno da su dva dobavljača s kojima je MOBiH sklopilo ugovore o snabdijevanju konzerviranih obroka s junećim mesom, te pite s mesom, izvršili isporuku dijela predmetnih artikala ishrane, u kojima se, a na osnovu laboratorijskih analiza nadležnih zavoda, pored deklarisanih sastojaka, utvrdilo i postojanje svinjskog proteina

 

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine provelo je internu istragu s ciljem utvrđivanja činjenica o navodnim nepravilnostima u oblasti nabavke, pripreme i distribucije prehrambenih artikala u toku ove godine.


Istragom je utvrđeno da su dva dobavljača s kojima je MOBiH sklopilo ugovore o snabdijevanju konzerviranih obroka s junećim mesom, te pite s mesom, izvršili isporuku dijela predmetnih artikala ishrane, u kojima se, a na osnovu laboratorijskih analiza nadležnih zavoda, pored deklarisanih sastojaka, utvrdilo i postojanje svinjskog proteina.


Imajući u vidu da je predmetna isporuka hrane izvršena suprotno ugovorima i deklaracijama na proizvodima, predmetni artikli su distribuirani pripadnicima Oružanih snaga BiH uključujući i pripadnike OS BiH muslimanske vjeroispovjesti, čime su se prekršile odredbe Pravilnika o ishrani u MO i OSBiH.


Nadležni u MO i OSBiH su odmah po prvoj izraženoj sumnji, hitno zabranili upotrebu spornih artikala u ishrani pripadnika u komandama i jedinicama OSBiH do okončanja svih laboratorijskih analiza iz predmetnih nabavki.


U skladu s utvrđenim činjenicama, Ministarstvo odbrane BiH poduzet će mjere i aktivnosti u cilju pravne zaštite interesa MO i OS BiH u predmetnim stvarima.
 

Također će se, u cilju jačanja sistema planiranja, kontrole i nadzora nad artiklima ishrane, provesti aktivnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti pripadnika MO i OSBiH koji bi se mogli dovesti u vezu sa utvrđenim propustima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOD BiH.


(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još