Srpska delegacija nezadovoljna

Rusi nisu podržali Srbiju, Kosovo danas 'na glasanju': Hoće li ući u Interpol?

Front20.11.18, 09:27h

Rusi nisu podržali Srbiju, Kosovo danas 'na glasanju': Hoće li ući u Interpol?
Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtjev za ćlanstvo - 2010, 2015. i 2017. godine

 

Tokom jutra će se definitivno glasati o tome hoće li Kosovo postati član Interpola ili ne.

 

Glasanje o tom prijedlogu omogućeno je nakon što je predsjedavajući u Interpolu odbacio zahtjev Srbije i još pet zemalja-članica da skupština ukloni sa dnevnog reda izjašnjavanje o članstvu Kosova.

 

Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam bili su uz Srbiju protiv glasanja o tom pitanju, dok se tradicionalni prijatelji Srbije Rusi nisu usprotivili zahtjevu Kosova.

 

Srpska delegacija, poslije svega što se dešavalo prethodnih dana i nedelja, upozorava da sve ide ka tome, da se Kosovo, preko reda i pravila, nađe među članicama Interpola.

 

Najprije je predviđena rasprava, nakon koje slijedi i samo glasanje. Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je ranije da postoji namjera da se zbune države o načinu kako se glasa.

 

Prema njegovim riječima, pored nejasnih i neblagovremenih obavještenja, najavljuje se i procedura da, ukoliko dodje do glasanja u kome Kosovo ne dobije potrebnu većinu za ulazak, da će se potom odrediti pauza, a onda nakon pauze ide se na novo glasanje.

 

"To je potpuno suprotno pravilama koja jasno govore da će se održati dva glasanja, bez pominjanja ikakve pauze, pa je očigledno da će svi pokušaji biti uloženi da se u toj pauzi obezbjedi potrebna većina", objasnio je Stefanović koji predvodi srpsku delegaciju u Dubaiju, piše b92.

 

Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtjev za ćlanstvo - 2010, 2015. i 2017. godine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!