Austrijski kancelar za 'Pobjedu'

Kurz: Evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana bolja nego ranije, 2025. se više ne čini utopističkom

Front17.11.18, 10:17h

Kurz: Evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana bolja nego ranije, 2025. se više ne čini utopističkom
Predvodnička uloga Crne Gore u ovom procesu je neprikosnovena, kao i održavanje takozvanog principa regate, što znači individualni pristup već postignutom napretku”, istakao je Kurz

 

Evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana mnogo je bolja nego što je bila ranije, ocijenio je austrijski kancelar Sebastijan Kurz, navodeći da je neprikosnovena predvodnička uloga Crne Gore u tom procesu.

 

Kurz je u intervjuu Pobjedi kazao da je važno da se države regiona koncentrišu na neophodne reformske procese i na dobrosusjedske odnose koje treba nadalje nadograđivati.

 

“Ako se na tome bude radilo udruženim snagama, onda mi se perspektiva 2025. godine ne čini utopističkom", rekao je Kurz, prenosi Radio Televizija Crne Gore.

 

On je kazao da Crna Gora pravi dobar napredak u pristupnim pregovorima, otvoreno je 31 od 33 pregovarčka poglavlja, a tri su preliminarno završena.

 

“Predvodnička uloga Crne Gore u ovom procesu je neprikosnovena, kao i održavanje takozvanog principa regate, što znači individualni pristup već postignutom napretku”, istakao je Kurz.

 

Prema njegovim riječima, Austrija se, kao predsjedavajuća Savjetom EU, angažuje da se važno poglavlje 27 po mogućnosti otvori do kraja godine.

 

“Sa ovim brzim ritmom se pristupni cilj godine 2025. ne čini utopističkim. Odlučujuće će biti to da li će Crna Gora otpočete reforme, prije svega u oblasti osnovnih vrijednosti kao što su vladavina prava i demokratske institucije, ciljno unapređivati, i pri tom konkretne rezultate moći i dokazati”, naveo je Kurz, prenosi Patria.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAZAUIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!