Njemačka kancelarka u obraćanju Evropskom parlamentu

Merkel pozvala na stvaranje evropske vojske: To će svijetu pokazati da nikada neće biti rata među evropskim zemljama

Front13.11.18, 20:50h

Merkel pozvala na stvaranje evropske vojske: To će svijetu pokazati da nikada neće biti rata među evropskim zemljama
EU već ima takozvane borbene grupe spremne da reaguju u kriznim situacijama, iako one nikada nisu razmještene

 

Njemačka kanclarka Angela Merkel pozvala je u utorak na eventualno stvaranje evropske vojske, ponavljajući sličnu sugestiju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

 

- Trebali bismo raditi na viziji stvaranja istinske evropske vojske jednoga dana - izjavila je  Merkel u obraćanju Evropskom parlamentu u francuskom gradu Strasbourgu.

 

Zajednička evropska vojska pokazat će svijetu da nikada neće biti rata među evropskim zemljama - kazala je ona, naglašavajući da to neće biti u suprotnosti s principima vojnog saveza NATO.

 

Prošle je sedmice Macron ponovio poziv za stvaranjem evropske vojske koja bi dala Evropi veću nezavisnost od Sjedinjenih Država, u komentaru koji je izazvao  kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

 

To je, ipak, kontroverzno pitanje jer države članice EU nisu spremne da odustanu od nacionalnog suvereniteta u pitanjima odbrane.

 

EU već ima takozvane borbene grupe spremne da reaguju u kriznim situacijama, iako one nikada nisu razmještene, prenosi dpa.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!