Nakon što nije postignut dogovor

Borjana Krišto: Ne znam oko čega se digla tolika prašina, prerano je da govorimo o datumu konstituirajuće sjednice

Front13.11.18, 16:45h

Borjana Krišto: Ne znam oko čega se digla tolika prašina, prerano je da govorimo o datumu  konstituirajuće sjednice
Ona smatra da se "trebaju održati politički razgovori oko formiranja većine, što uključuje i formiranje Kolegija Zastupničkog doma"

 

 

Članica Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZBiH) je danas u Sarajevu, nakon sjednice Kolegija na kojoj nije postignut dogovor o terminu održavanja konstituirajuće sjednice tog doma u novom sazivu, kazala novinarima da nemaju apsolutno nikave probleme u svezi zakazivanja, te da ne zna „oko čega se podigla tolika prašina“.     

 

Kazala je da je njen stav bio da konstituirajuću sjednicu zakažu u Ustavom predviđenim rokovima, da to potpuno ispoštuju.

 

- Ali sam smatrala da je danas prerano da govorimo da li je to ili 4. ili 5. ili 6. decembar. Samo se radi o tome da danas nismo trebali dogovoriti koji je to dan, koja je to satnica, sve drugo je bilo dogovoreno - kazala je Krišto.      

 

Napomenula je da je obaveza članova Kolegija u dosadašnjem sazivu sve dotle dok se ne održi konstituirajuća sjednica.

 

- Znači mi imamo obveze da radimo kao članovi Kolegija i ja sam za to spremna, ne samo danas, nego i sutra i jučer sam to radila, spremna sam to uraditi za tri dana i za pet dana - kazala je Krišto.

 

Ona smatra da se „trebaju održati politički razgovori oko formiranja većine, što uključuje i formiranje Kolegija Zastupničkog doma“.

 

Kazala je također da nema nikakvog problema da dosadašnji član Kolegija Šefik Džaferović (SDA) preuzme funkciju člana Predsjedništva BiH.

 

- Apsolutno nema nikakve dileme oko tog da je sporno zato što je kolega Džaferović član Predsjedništva BiH. Ako ispoštujemo ustavne rokove kao što smo to radili do sada, imamo još na raspolaganju 10 dana da zakažemo sjednicu i da sve odradimo u skladu sa Ustavom i Poslovnikom - kazala je Krišto.

 

Napomenula je i da po Poslovniku imaju jasno definirana pravila, ukoliko jedan od članova kolegija ne može da prisustvuje, može ovlastiti nekoga iz svog kluba da ga mijenja i da donosi odluke.

 

- Znači i u tom slučaju imamo jasno definirana pravila i nemamo apsolutno nikave probleme u svezi zakazivanja. Ne znam oko čega se podigla tolika prašina - kazala je Krišto.     

 

Na novinarsko pitanje da li će HDZBiH čekati da se donese odluka o formiranju Doma naroda u Federaciji BiH da bi ona dala saglasnost za održavanje konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma državnog parlamenta, Krišto je odgovorila da to nema apsolutno nikakve veze.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!