Udarac na bh. robu od 160 miliona KM

Pozadina kažnjavanja BiH: Zašto Kosovo uvodi dodatni porez od 10 posto na sve bh. proizvode i krši CEFTA sporazum?

Biznis Klub07.11.18, 16:25h

Pozadina kažnjavanja BiH: Zašto Kosovo uvodi dodatni porez od 10 posto na sve bh. proizvode i krši CEFTA sporazum?
Kosovo je uvelo ovaj porez na sve proizvode iz BiH i Srbije (isključujući međunarodne brendove)

 


Odluka Kosova da uvede dodatni porez od 10 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine pogodit će naše izvoznike.

 

Roba iz BiH na taj način će postati 10 posto skuplja na kosovskom tržištu pa će se kompanije okretati jeftinijim alternativama.

 

Kosovo je uvelo ovaj porez na sve proizvode iz BiH i Srbije (isključujući međunarodne brendove).

 

Izvoz iz BiH na Kosovo u prvih devet mjeseci bio je vrijedan 114,8 miliona maraka, piše BiznisInfo, dok je uvoz s Kosova iznosio tek 12,7 miliona. U cijeloj prošloj godini izvoz na Kosovo je bio više od 160 miliona KM.

 

Kosovo je u sličnom trgovinskom deficitu i sa Srbijom.

 

To znači da se BiH i Srbiji ne isplati da istom mjerom odgovore Prištini, jer bi učinak bio mnogo manji, s obzirom na manju vrijednost uvoza.

 

Stoga se mora pronaći drugi način da se reaguje na ovo očito kršenje CEFTA sporazuma kojim Kosovo pokušava izbalansirati svoj vanjskotrgovinski deficit.

 

BiH je na Kosovo u devet mjeseci najviše izvozila gvožde i čelik za 43,9 miliona KM, potom prerađevine od mesa, riba itd. za 11,5 miliona, te mlijeko i proizvode od mlijeka za 8,1 milion maraka.

 

Drvo i proizvodi od drveta izvezeni su za 7,1 milion KM, a elektricne mašine i oprema i njihovi dijelovi za 6,4 miliona. Farmaceutske proizvode izvezli smo za 6 miliona.

 

S druge strane, s Kosova se najviše uvozila sirova krupna i sitna koža za 3,7 miliona KM, proizvodi od gvožda i čelika za 2,8 miliona KM, te piča, alkoholi i sirće za 1,4 miliona KM i itd.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZINmd)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još